Marokko: 6 artsen per 10.000 inwoners

marokko
4
25 mei '19
Dat meldt de Marokkaanse tak van de internationale NGO Oxfam in haar laatste rapport.

Marokko heeft slechts 6,2 artsen per 10.000 inwoners, vergeleken met 12 in Algerije en Tunesië. Spanje heeft met 37,1 artsen per 10.000 inwoners drie keer zoveel artsen beschikbaar. Uit hetzelfde rapport blijkt dat ongeveer de helft van de beroepsbevolking geen ziektekostenverzekering heeft, waarbij 51 procent van de medische kosten door de huishoudens zelf worden gefinancierd, tegen 21 in de OESO-landen (Nederland, Belgie, Frankrijk, etc).

In eerdere verklaringen van een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs over de gezondheidssector in Marokko, bedraagt het totaal aantal artsen in Marokkaanse ziekenhuizen niet meer dan 8.500, waarvan ongeveer 4000 actief in de particuliere sector. Het aantal gespecialiseerde artsen in Marokko bedraagt slechts 1500, waarvan maar de helft werkt in openbare ziekenhuizen.

Stakingen en massaontslag De gezondheidssector in Marokko verkeert in een ernstige crisis gezien het onvermogen van de regering om een oplossing te vinden voor de aanhoudende stakingen. Marokkaanse artsen hebben onlangs nog voor een week gestaakt vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Honderden artsen, gekleed in zwarte vestjes, trokken door de straten van Rabat om te protesteren tegen Anas Doukkali, de minister van Volksgezondheid, en de regering die hun eisen negeerde. Bijna 1.000 artsen in heel Marokko hebben hun functie neergelegd, in afwachting van de goedkeuring van het ministerie.

De regering heeft $ 2,9 miljard toegewezen aan het budget voor de gezondheidszorg in de periode 2018-1919, dat is inclusief $732 miljoen voor de bouw en uitrusting van universitaire ziekenhuiscentra in Rabat, Tanger, Agadir, Marrakech en Oujda, evenals de creatie van 4.000 nieuwe banen. 

© MAROKKO.NL 2019
marokko
zorg
artsen
oxfam
gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi