Duitsland: 90% antisemitisme uit rechts-radicale hoek

buitenland
1
25 mei '19
De antisemitismecommissaris van de Duits bondsregering heeft Joden geadviseerd zich niet overal met een keppel in Duitsland te vertonen. "Helaas moet ik dat zeggen", vertelde Felix Klein in een interview met Duitse kranten.

Volgens Klein kan het dragen van de keppel gevaarlijk zijn vanwege het toegenomen antisemitisme. Volgens Klein hebben vooral internet en sociale media sterk bijgedragen aan de verruwing. Hij zegt dat overtredingen in de antisemitische sfeer in negen op de tien gevallen uit rechts-radicale kringen komen. Overigens ontstond er eerder in Duitsland discussie over dat cijfer.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann moedigde de Joden in Duitsland juist aan om een kippa te dragen. "Iedereen kan en moet zijn kippa dragen, waar en wanneer hij maar wil," zei Herrmann. Het dragen van de kippa is onderdeel van de religieuze vrijheid. "Als we toegeven aan joodse haat, laten we het veld over aan rechtse ideeën", zei de CSU-politicus.

In 2018 is het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland sterk gestegen: 19,6 procent meer dan in 2017. In totaal ging het om 1799 gevallen.

Extreemrechts als vergaarbak Uit onderzoek van de Bondsdag kwam naar voren dat de politie antisemitische incidenten als extreemrechts registreert als er verder weinig gegevens voorhanden zijn of als er geen daders zijn aangehouden. En Duitse Joden wezen in een enquête vaak moslims aan als verantwoordelijken voor anti-Joodse uitingen.

© ANP/Marokko.nl 2019
felix klein
duitsland
beieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi