Haat tegen moslims stijgt: Meer dan 500 incidenten VS in 2019

buitenland
1
26 mei '19
Moskeeën in Californië, Connecticut en Queens zijn het doelwit geweest van brandstichting en vandalisme

Islamofobie-waakhonden hebben sinds het begin van het jaar meer dan 500 anti-islamitische incidenten geregistreerd in de VS. Het daadwerkelijke aantal incidenten ligt zelfs hoger.

In de twee maanden nadat een blanke extremist 51 moskeegangers vermoordde in een moskee in Christchurch, Nieuw-Zeeland, hebben Amerikaanse moslims te maken gehad met een reeks aan intimidaties en bedreigingen. Een brandstichting in een Californische moskee werd later gekoppeld aan een blanke racist die ook werd beschuldigd van het schieten bij een synagoge. Een moskee in New Haven, Connecticut heeft afgelopen zondag aanzienlijke schade opgelopen door brandstichting vlak voor de Taraweeh gebeden. Afgelopen donderdag is een man uit New York aangeklaagd voor haatmisdrijven omdat hij een moskee verwoestte tijdens een anti-moslim protest. Op maandag werd een man uit Florida gearresteerd omdat hij op sociale netwerken dreigde moslims te gaan vermoorden.

We zijn nog niet eens halverwege 2019 en de Council on American-islamic Relations (CAIR) heeft al 500 anti-moslim incidenten geregistreerd. De haat tegen moslims zag een "aantoonbare stijging" na de verkiezingen van 2015, zei Barzegar, woordvoerder van CAIR. "Het was de retoriek die voortvloeide uit de campagne van Trump die dat bevestigde," zei Barzegar. "We begonnen dingen te zien in de campagne van Trump, retoriek die normaal ver te zoeken was, dingen die je zou verwachten van extreemrechtse media en in de donkere steegjes van het internet. Nu is het mainstream en geaccepteerd."

Onder de meest controversiële uitspraken van de president zijn de beweringen dat hij getuige was van "de aanslagen van moslims in New Jersey" en dat "de islam ons haat." Trump heeft ook geopperd een database te maken van alle moslims in de Verenigde Staten en de moslim-ban om te voorkomen dat moslims het land binnenkomen. Een andere controversiële verklaring is de sluiting van moskeeën in het hele land, een duidelijke schending van godsdienstvrijheid en mensenrechten.

Maar ondanks alle haat en geweld jegens moslims weigeren moslims zich te laten intimideren. "Moskeeën waren extra druk tijdens het eerste ochtendgebed na de schietpartij in Christchurch", zei Barzegar. "Wat ik zie is dat mensen hoopvol zijn, dat ze sterk zijn, vastbesloten en niet bang," zei hij. "Er is een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid, er is enige nervositeit, maar er is geen angst."

© MAROKKO.NL 2019
vs
moslimhaat
trump
brandstichting
moskee
vandalisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?