Casablanca: 'Rekening kliniek betalen met organen van overledene'

marokko
2
26 mei '19
De hebzucht van sommige klinieken resulteert in onderhandelingen met nabestaanden over een korting op de rekening in ruil voor de organen van de overledene.

Het gedrag van sommige Marokkaanse klinieken druist in tegen alle fatsoensnormen. In sommige gevallen, om de rekening op te voeren, nemen hulpdiensten van privéklinieken een patiënt in zeer kritieke toestand mee naar de spoedafdeling en worden er allerlei onderzoeken uitgevoerd. Hoewel de diagnose meteen al aantoont dat de patiënt stervende is en geen kans van leven meer heeft houden artsen tegenover familie en vrienden geruststellend vol terwijl ze de rekening vast veiligstellen.

Dagblad Assabah meldt vrijdag over een specifiek geval in Mohammedia, waarbij na een verkeersongeval een jongeman in kritieke toestand op de spoedeisende hulp van het Moulay Abdellah-ziekenhuis in Mohammedia belande. Vanwege de ernst van de verwondingen besluit de dienstdoende arts om de patiënt over te laten brengen naar het academisch ziekenhuis Ibn Rochd in Casablanca.

Alvorens te vertrekken gaat het gezin nog even naar de kassa om de brandstofkosten te betalen. Onderweg naar het ziekenhuis in Casablanca stelt de ambulancechauffeur voor dat het gezin de gewonde jongeman naar een privékliniek brengt in plaats van naar het ziekenhuis omdat de kans op een goede behandeling in het ziekenhuis gering is. De chauffeur garandeert daarbij dat hij er persoonlijk voor gaat zorgen dat de gewonde man een goede behandeling krijgt tegen eens redelijke prijs.

Aangekomen in de kliniek wordt de patiënt, na onderhandelingen met gezinsleden, onmiddellijk opgenomen en meegenomen naar de operatiekamer. De kosten voor de behandeling worden vastgesteld op 40.000 DH (afgedongen van 50.000 DH). De rekening wordt opgemaakt en het gezin wordt gerustgesteld over de toestand van de jongeman, ondanks interne bloedingen en een gebroken rugwervel.

De volgende dag belt de kliniek de familie van het slachtoffer op met de boodschap dat het slecht gaat met de jongeman en geen overlevingskans meer heeft. Nadat familieleden aankomen in de kliniek is de jongeman al overleden. De nabestaanden, nog getraumatiseerd door het verlies, zijn niet in staat om de rekening te betalen en om het lichaam van de zoon mee te krijgen voor het gebed en de begrafenis. Het is op dit moment dat een medewerker van de kliniek aan de familie voorstelt om de organen van de overledene, zoals het hart en de nieren, aan de kliniek te 'doneren' als betaling. De nabestaanden hebben inmiddels aangifte gedaan van de praktijken van de kliniek.

Kliniek ontkent Na publicatie van het artikel afgelopen vrijdag zocht H24info contact met Dr. Youssef Alaoui, anesthesist en directeur van de kliniek Ain Borja in Casablanca. De arts ontkent alle beschuldigingen. "Geen enkele kliniek of particuliere medische voorziening in Marokko mag aan orgaanoogst doen", zegt de directeur van de kliniek die nog geen jaar geleden haar deuren opende. De aantijging dat klinieken betalingen accepteren in de vorm van organen is "onmogelijk als je weet dat niemand in Marokko een harttransplantatieoperatie kan uitvoeren", zegt de directeur. "Orgaanoogst bij patiënten die hersendood zijn is zeldzaam en komt maximaal 10 keer per jaar voor", voegt hij toe.

"Het gezin heeft gevraagd om het lichaam terug te krijgen, maar wij hebben het recht niet om iemand die hersendood is los te koppelen" zegt Dr. Alaoui die wil benadrukken hoe ernstig de procedure is bij een dergelijke handeling. "Een overdrachtsovereenkomst van een andere faciliteit is nodig en in geen geval kan het lichaam in deze staat worden teruggegeven aan de nabestaanden. In geval van problemen of complicaties buiten de kliniek zijn wij verantwoordelijk. Alleen openbare ziekenhuizen (CHU) hebben het recht om organen te oogsten. Een handeling met een rigoureuze gerechtelijke procedure, die de instemming van de nabestaanden en die van de officier van justitie vereist. Zelfs op een onofficiële manier vindt er in Marokko geen orgaanverwijdering plaats, de handeling is veel te gevaarlijk voor het medische beroep en de patiënt", aldus de directeur van de kliniek.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
privekliniek
orgaanoogst
orgaandonate
zorg
ziekhuis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?