Saoedi-Arabië: meeste executies in 10 jaar in 2019

buitenland
14
27 mei '19
Mensenrechtenorganisaties stellen het aantal mensen dat door Riyadh werd geëxecuteerd dit jaar al op 107 tot nu toe

Terwijl de Saoedische autoriteiten blijven opscheppen over bijvoorbeeld het recht voor vrouwen om auto te rijden, is het aantal gearresteerde mensen, waaronder vrouwen, de laatste tijd snel gestegen in het koninkrijk. Saoedi-Arabië is één van de weinige overgebleven absolute monarchieën, verbiedt publieke protesten en politieke oppositie. De lijst van arrestanten omvat academici, journalisten, mensenrechtenactivisten en islamitische geleerden die zich lange tijd hebben uitgesproken tegen de schendingen door de Saoedische autoriteiten en zich verzetten tegen pogingen om persoonlijke vrijheden te onderdrukken.

Er gaan berichten rond dat het land zich voorbereidt om na de Ramadan meerdere islamitische geleerden te executeren, waaronder Salman al Odah, Awad al Qarni en Ali al Omari. Het Saoedische koninkrijk heeft de berichten niet bevestigd en verschillende mensenrechten organisaties doen nu een beroep op het land om hun standpunt over de berichten te verduidelijken

De executiecijfers voor dit jaar, zoals de jaren hiervoor, omvatten oppositiefiguren evenals mensen die zijn veroordeeld voor misdaden zoals drugshandel, moord en gewapende overvallen. Mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, hebben Riyadh herhaaldelijk veroordeeld voor het uitvoeren van de doodstraf en de daarvoor gebruikte executiemethoden, waaronder onthoofding gevolgd door kruisiging.

Saoedi-Arabië loopt volgens mensenrechtengroepen op schema om dit jaar méér mensen te executeren dan welk ander jaar dan ook. Amnesty International noemt de stijging een 'bloedige executie'. De Europese Saudische Organisatie voor Mensenrechten (ESOHR) zegt dat Riyadh in 2019 al 107 doodvonnissen heeft uitgevoerd en het op dit tempo het record van dit decennium van 158 bevestigde executies in 2015 zal overtreffen.

Met name de 37 mensen die in april in één keer werden geëxecuteerd roepen veel afkeer op. Onder de geëxecuteerden zit ten minste één persoon die jonger was dan 18 op het moment van het misdrijf. Abdulkareem al Hawaj werd gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij anti-regeringsprotesten op 16-jarige leeftijd. Volgens internationaal recht is het illegaal om iemand te executeren die jonger was dan 18 ten tijde van de overtreding.

Een ander bekende zaak was die van de Indonesische Tuti Tursilawati, een werkster in Saoedi-Arabië die in 2011 werd veroordeeld voor het vermoorden van haar werkgever in wat volgens haar zelfverdediging was nadat ze slachtoffer was van seksueel misbruik. De Indonesische regering werd niet vooraf op de hoogte gesteld van de executie in 2018.

© MAROKKO.NL 2019
saoedi-arabie
executies
amnesty
salman al odah
awad al qarni
ali al omari
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?