De jacht op I'tikaaf gaat door in Marokkaanse moskeeën

marokko
9
28 mei '19
De autoriteiten hebben zondag zo'n 15 moskeeën betreden om een eind te maken aan de I'tikaaf praktijken.

Op de eerste nacht van de laatste tien nachten van de Ramadan wordt de landelijke campagne om I'tikaaf praktijken te voorkomen in Marokkaanse moskeeën weer hervat. Op zondagavond meldde de 'Justice and Charity'-organisatie dat autoriteiten ongeveer 15 moskeeën hebben bestormd in Berkane, Jaradah, Zayo, Taourirt en Oujda wegens het uitvoeren van I'tikaaf, meldt Alyaoum24 maandagavond. L'tikaaf is de praktijk waarbij men zich terugtrekt en afzondert in de moskee, vaak uitgevoerd gedurende de laatste tien dagen van de Ramadan.

Nadat de politie de moskeeën heeft ontruimd bleven de moskeegangers buiten staan als stil protest tegen het verbod op terugtrekking in moskeeën gedurende de laatste tien dagen van de Ramadan.

Moskeeën leeg tussen gebeden door De Marokkaanse overheid heeft liever niet dat moskeegangers na het gebed nog samenkomen in de moskee en eist dat moskeeën tussen de gebeden door worden ontruimd. Een duidelijke verklaring is nooit echt gegeven, maar volgens sommigen is het één van de manieren waarop de overheid radicalisering probeert tegen te gaan.

In de afgelopen jaren is het met name in moskeeën in het oosten van Marokko uitgelopen op confrontaties tussen autoriteiten en moskeegangers die de l'Tikaaf willen praktiseren. Autoriteiten evacueren de moskeeën na de Taraweeh gebeden om de I'tikaaf te voorkomen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan 2019
l'tikaaf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?