Weer twee Franse Daesh-leden ter dood veroordeeld

buitenland
193
28 mei '19
Irak heeft dinsdag opnieuw twee Fransen ter dood veroordeeld. Eerder hoorden al vier Fransen hetzelfde vonnis van een rechtbank. De zes zijn allen veroordeeld wegens lidmaatschap van terreurbeweging Daesh.

De veroordeelden behoren tot een groep van twaalf Fransen die in februari in Syrië werden opgepakt en naar Irak werden gebracht. Verwacht wordt dat de andere zes Fransen de komende dagen hun straf te horen krijgen.

De mannen hebben dertig dagen om in beroep te gaan tegen het vonnis. In Irak zitten duizenden jihadisten vast die de afgelopen maanden door Syrische strijders gevangen zijn genomen. Volgens het land zijn inmiddels 500 van hen berecht.

Scherp veroordeeld
Frankrijk heeft de doodstraffen veroordeeld. "Frankrijk respecteert de soevereiniteit van de Iraakse autoriteiten, maar is principieel tegen de doodstraf", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mensenrechtenorganisaties hebben de doodstraffen in scherpere bewoordingen veroordeeld. De bekentenissen zouden tot stand zijn gekomen door marteling van de verdachten. De organisaties vinden dat de verdachten in het land van herkomst berecht moeten worden.

© ANP 2019
irak
frankrijk
syrië
terrorisme
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?