Uitbreiding hoofddoekverbod Frankrijk: Verbod geldt ook voor moeders!

buitenland
122
29 mei '19
Het Franse hogerhuis heeft ingestemd met een uitbreiding van het huidige hoofddoekverbod. Volgens het voorstel geldt het verbod straks ook voor moeders die bijvoorbeeld als begeleidster meegaan op schoolreisjes.

Het verbod, voorgesteld door de centrumrechtse republikeinse partij, is een uitbreiding van het bestaande verbod op het dragen van de kleding op zowel lagere als middelbare scholen. Volgens Jacqueline Eustache-Brinio, republikeinse senator, zorgt de wetswijziging er voor dat een maas in het bestaande verbod wordt gedicht. De wet, die was verworpen door het lagerhuis van het parlement werd goedgekeurd in het bovenhuis met 186 stemmen vóór en 100 stemmen tegen. 159 senatoren onthielden zich van stemming.

De tekst van het verbod spreekt over "opvallende religieuze symbolen", maar in de praktijk zou dit vooral moslimouders treffen: in een verklaring van de republikeinen wordt de regel beschreven als een maatregel die "dragen van de sluier tijdens schoolreisjes verbiedt".

De Franse regering heeft zich tegen het plan gekeerd en hoopt deze in de Nationale Vergadering (het Franse lagerhuis) te verwerpen met steun van haar parlementsleden. Minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, zei: "Dit wetsvoorstel is in strijd met de beslissing van de Raad van State en zal in de praktijk veel problemen veroorzaken bij de organisatie van schoolreisjes."

Islamitische hoofddoeken zijn al heel lang onderwerp van gesprek in de Franse politiek. Het eerste verbod op religieuze symbolen op scholen werd in 2004 aangenomen. Dat verbod kwam na meer dan een decennium van schorsingen van islamitische meisjes en vrouwen wegens het dragen van een hoofddoek op scholen en universiteiten. In 2011 verbood Frankrijk ook afzonderlijk het dragen van gezichtsbedekkende kleding in alle openbare ruimtes, inclusief volledige bedekkende sluiers zoals de boerka.

Hoewel Franse politici aantoonbaar het meest geobsedeerd zijn door islamitische hoofddoeken, hebben ook andere Europese landen verschillende verbodsbepalingen ingevoerd. Eerder deze week keurden Oostenrijkse wetgevers plannen goed om meisjes in het basisonderwijs te verbieden hoofddoeken te dragen. Dat verbod is specifiek gericht op "ideologisch of religieus gekarakteriseerde kleding" die het haar bedekt.

Vanaf 1 augustus 2019 is ook in Nederland het boerkaverbod een feit. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding geldt in onderwijsinstellingen, het openbaar vervoer, overheidsinstellingen en zorginstellingen.

© MAROKKO.NL 2019
frankrijk
hoofddoek
verbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?