Britse moslimraad eist onderzoek naar islamofobie regering

buitenland
2
31 mei '19
De Muslim Council of Britain (MCB) heeft de Britse waakhond voor de mensenrechten formeel gevraagd beschuldigingen van islamofobie bij de conservatieve Tory partij te onderzoeken.

In een brief aan de commissie voor gelijke rechten en mensenrechten (EHRC) heeft de MCB gezegd dat het probleem 'diep in de partij dringt'. De EHRC zei in een reactie dat het klachten over de partij in overweging nam in overeenstemming met zijn "gebruikelijke procedure". In maart drong partijafgevaardigde voorzitter James Cleverly erop aan dat "onmiddellijke actie" werd ondernomen na meerdere claims van racisme.

De MCB is een overkoepelende organisatie van verschillende Britse moslimorganisaties, waaronder moskeeën, scholen en liefdadigheidsinstellingen. De organisatie heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de discriminatieclaims. In de brief heeft MCB nu een formele klacht ingediend bij de EHRC, waarin het de conservatieven beschuldigt van het niet ondernemen van actie tegen islamofobie onder Tory-parlementsleden en het tolereren van discriminatie jegens andere partijleden. De MCB claimt dat er "voldoende bewijs" was om te suggereren dat de partij de antidiscriminatiewet had overtreden, en beschuldigde haar van "onverschilligheid tegenover de klachten" te vertonen.

Onder de beschuldigingen citeert MCB de opmerkingen van Boris Johnson, voormalige minister van Buitenlandse Zaken, over vrouwen die boerka's dragen die er uitzien als 'brievenbussen' of 'bankovervallers' als een voorbeeld van het feit dat Tory-parlementsleden een "vijandige sfeer jegens de moslimleden van de partij hebben gecreëerd". Johnson werd later vrijgesproken van het overtreden van de gedragscode van de Tories, een beslissing die de MCB destijds hard bekritiseerde.

De MCB-klacht komt op dezelfde dag dat de EHRC een formeel onderzoek naar de Labour-partij aankondigde over beschuldigingen van antisemitisme.

© MAROKKO.NL 2019
muslim council of britain
racisme
islamofobie
onderzoek
tory
ehrc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?