52% van de Marokkanen: Ramadan geen invloed op werk

marokko
0
1 jun '19
Ondanks aannames over de impact van de vastenmaand op de productiecapaciteit.

Uit een recent onderzoek van Rekrute onder Marokkaanse werknemers blijkt dat zo'n 52% van de ondervraagden aangeeft dat de ramadan geen impact heeft op de productiecapaciteit op het werk. 

Hoewel veel bedrijven in Marokko aangepaste werktijden invoeren tijdens de ramadan, verschillen de antwoorden wanneer medewerkers werd gevraagd welke shift ze het beste vinden. 53% geeft aan dat ze hun dag liever vroegen zouden willen beginnen, rond 8 uur, om zodoende het werk zo vroeg mogelijk te kunnen verlaten. Zo'n 29% geeft er de voorkeur aan om juist later te beginnen, rond 10.00. 18% is onverschillig en geeft aan dat het ze niet uitmaakt.

De ondervraagden gaven ook aan dat het seizoen waarin de ramadan valt geen verschil maakt voor de productiviteit. 63% is onverschillig, 22% zegt productiever te zijn als ramadan in de herfst of winter valt, tegenover 15% die zich juist in het voorjaar of de zomer productiever voelt. In het onderzoek is ook gekeken naar vakantiedagen gedurende de ramadan: 22% van de werknemers neemt dagen vrij tijdens de ramadan, 78% vindt het zonde om vakantiedagen voor de ramadan te gebruiken.

Van de ondervraagde werknemers geeft 29% aan dat ramadan juist een positieve invloed heeft op hun houding op de werkvloer, 19% denkt wel dat deze negatief wordt beïnvloedt en 52% geeft aan dat de ramadan daar geen enkel effect op heeft.

Veel werknemers geven ook aan dat ze actief hun gewoonten en gezondheid proberen te verbeteren gedurende de ramadan. 36% eet lichtere maaltijden met minder vet en suiker. 22% beweegt meer om stress te verminderen of te voorkomen, en 18% vermindert de consumptie van koffie of sigaretten. Alle ondervraagden geven aan dat ze tijdens de Ramadan rustiger en geduldiger zijn en zich bewuster zijn van de waarden die verbonden zijn aan de ramadan, zoals empathie en de bereidheid tot delen, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op sfeer op de werkplek.

Na het verbreken van het vasten stopt 61% van de werknemers met werken, tegenover 19% die daarna nog voor enkele uren werkt en 20% die het werk thuis voortzet.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
ramadan
onderzoek
productiviteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?