Migratie: Spanje eist jaarlijkse EU-steun aan Marokko

marokko
2
1 jun '19
Spanje pleit opnieuw voor een verhoging van de EU-steun aan Marokko ter ondersteuning bij de bestrijding van illegale immigratienetwerken.

De Spaanse krant El Pais meldt dat Spaanse ambtenaren bij de plaatsvervangend voorzitter voor migratie bij de Europese Commissie, Simon Mordue, hebben geëist dat Brussel jaarlijks een fonds garandeert voor Marokko. Volgens bronnen van de krant wordt er gesproken over een extra bedrag van 50 miljoen euro voor Marokko. Spanje wil ook dat het plan wordt versneld "zodat Rabat betrokken is en blijft bij de controle van vertrekkende migranten vanuit de Marokkaanse kust".

De Spanjaarden vroegen Simon Mordue ook om "zo snel mogelijk" de 140 miljoen euro aan Marokko te betalen die zes maanden geleden was beloofd door nog even op te merken dat "tot grote ontevredenheid van de Marokkanen, het bedrag nog niet aan hen is overgemaakt". De krant zegt dat sinds het bezoek van koning Felipe VI aan Marokko in februari de Marokkaanse autoriteiten zich hebben heeft toegelegd om het aantal vertrekkende boten naar Spanje in te dammen.

Volgens een intern rapport van de Europese Commissie zorgt de samenwerking er voor dat Marokko niet alleen het toezicht op de Marokkaanse kustlijn aanscherpt maar dat ze sinds 2018 de terugkeer van de sub-Sahara-migranten afdwingen. "In voorgaande jaren hebben de Marokkaanse autoriteiten ze gewoon naar het zuiden van het land overgebracht, van waaruit ze snel en gemakkelijk weer naar de kust konden terugkeren," aldus het rapport. Maar nu Marokko nauw samenwerkt met enkele landen in Sub-Sahara Afrika worden er repatriëringsoperaties uitgevoerd, voornamelijk via de lucht via Casablanca.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
spanje
migratie
eu
fonds
simon mordue
tarifa
ceuta
melilla
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?