Voetbalfinale Wydad Casablanca en Espérance ontaardt in chaos

marokko
3
1 jun '19
De finale van de Afrikaanse versie van de Champions League is vrijdagnacht op een bizarre manier geëindigd.
Het Tunesische Espérance won het belangrijkste toernooi voor clubteams nadat de spelers van tegenstander Wydad Casablanca hadden geweigerd verder te spelen. Het Marokkaanse team was boos omdat scheidsrechter Bakary Gasama een doelpunt van de ploeg had afgekeurd en de VAR niet raadpleegde. Die zou niet hebben gefunctioneerd. Het eerste duel in Rabat was in 1-1 geëindigd. Espérance kwam in Tunis op een 1-0-voorsprong waarna Walid El Karti met het hoofd gelijk leek te maken. Volgens de arbiter was daaraan voorafgaand een overtreding gemaakt dan wel was er sprake van buitenspel. Hij weigerde de assistentie met videobeelden in te schakelen.

Spelers, reserves en begeleiders verdrongen zich daarna rond de scheidsrechter die het duel staakte. Na anderhalf uur wachten zagen de 60.000 toeschouwers dat Espérance tot winnaar van de Champions League werd uitgeroepen.

De aanvoerder van Espérance, Khalil Chemmam, verklaarde naderhand bij tv-zender Beinsports dat de Gambiaanse scheidsrechter beide aanvoerders voor de aftrap had verteld dat het VAR-systeem niet werkte. Hij zou daarop gevraagd hebben of beide teams bereid waren toch te voetballen. De aanvoerders hadden zich akkoord verklaard, al beweerden spelers van Wydad later dat hun aanvoerder noch Engels noch Frans verstaat en dat dat daarom onwaarschijnlijk is.

De voorzitter van Wydad AC, Said Naciri, liet na de wedstrijd weten dat de Marokkaanse club naar het Hof van Arbitrage voor Sport zal gaan stappen, en ook de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) gaat een klacht indienen bij de FIFA en het Hof van Arbitrage voor Sport. FRMF heeft een spoedberaad aangekondigd voor vanmiddag 16.00 in Rabat en de Afrikaanse voetbalbond (CAF) kondigde voor dinsdag een vergadering aan waarin het incident wordt besproken.
© ANP/Marokko.nl 2019
afrika
rabat
atlasleeuwen
esperance
marokko
frmf
wydad ac
casablanca
tunis
tunesië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi