Marokko verbant steeds meer Chinese 'vliegtuig-dieven'

marokko
3
1 jun '19
De dieven hebben het vooral gemunt op vluchten uit het midden-oosten.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou steeds vaker Chinese criminelen op de zwarte lijst hebben gezet wegens diefstal. Luchthavenautoriteiten registreerden meerdere gevallen van Chinese staatsburgers die tijdens vluchten uit de Golfstaten toeslaan en passagiers beroven.

Bronnen verklaren tegenover Le360 dat het ministerie vooral Chinese burgers op de zwarte lijst plaatst en verbannen worden om Marokko binnen te komen. Het ministerie ziet al enige tijd een toename van het aantal dieven die gewiekste trucs zouden gebruiken om grote sommen geld in vreemde valuta van hun slachtoffers te stelen tijdens vluchten uit de golfstaten.

Het laatste bekende geval deed zich begin deze week voor. Een Marokkaanse staatsburger diende direct nadat zijn vlucht was geland een klacht in bij de politie van het Mohamed V-vliegveld wegens diefstal van 60.000 Qatarese dinars (bijna 160.000 DH). Uit onderzoek bleek dat de dief een medepassagier van Chinese komaf was die aan boord van het vliegtuig had toegeslagen. Een andere passagier was getuige van het tafereel en had zich bij de veiligheidsdiensten van de luchthaven gemeld.

Dagblad Al Massae meldt zaterdag dat de officier van justitie na de aangifte besloot om de dader op het vliegveld vast te zetten en op de zwarte lijst te plaatsen. Omdat de misdrijven op een paar duizend meter hoogte èn buiten Marokkaans grondgebied plaatsvinden is het voor de luchthavenautoriteiten moeilijk om de misdadigers aan te pakken, met name omdat de dieven na het landen zich direct ontdoen van de buit als ze ook maar het vermoeden hebben betrapt te zijn.

Om het toerisme vanuit China te bevorderen is sinds 2016 geen visum meer vereist voor Chinese staatsburgers.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
china
dieven
midden-oosten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?