Saoedische Imam spreekt over 'vrouwenfobie'

buitenland
104
2 jun '19
In zijn opmerkingen verwees de imam naar de verschillen in regels tussen Saoedische vrouwen en Saoedische mannen.

Sjeik Adel al-Kalbani is voormalige imam van de Grote Moskee in Mekka en staat bekend als een meer liberale religieuze leider, zo keurt hij bijvoorbeeld muziek en kaartspelen goed terwijl deze in het openbaar verboden zijn in Saoedi-Arabië. De sjeik veroordeelt de starre geslachts-afsplitsing en zegt dat de praktijk zo strikt is geworden dat het bijdraagt ​​aan een 'vrouwenfobie'.

In Saoedi-Arabië is het sinds kort pas toegestaan voor vrouwen om auto te rijden, mits er een mannelijke voogd aanwezig is. Al-Kalbani bekritiseert dit soort beperkingen in zijn interview en zegt dat dit soort beperkingen zich ook uitstrekken tot in de moskeeën. Onder de huidige omstandigheden zijn vrouwen méér gescheiden dan in tijde van de profeet Mohammed (sws), aldus Al-Kalbani. "In het tijdperk van de profeet (sws),.. zaten de mannen voorin en de vrouwen achterin de moskee, zonder een afscheidende partitie, niet eens een gordijn. Helaas zijn we vandaag doorgedraaid. In een moskee nota bene, een plaats van aanbidding, zijn vrouwen volledig gescheiden van mannen" merkte Al-Kalbani op.

"Vandaag is het een afgescheiden kamer, sommige zelfs ver van het oorspronkelijke Moskee-gebied van de Profeet (sws), ik geloof dat dit een soort fobie is ten opzichte van vrouwen." zegt Al-Kalbani over de strikte sekse-segregatie in Saoedi-Arabië. Hij zei ook dat vrouwen met hun naam zouden moeten worden aangesproken. Vrouwen bij hun naam noemen is een praktijk uit de tijd van de vroege islam.

Saoedische journaliste Jasmine Bager dook dieper in op de vele manieren waarop vrouwen worden aangesproken: "Zoals het er nu uitziet, worden onze namen nooit uitgesproken. In plaats daarvan worden vrouwen vaak een dochter, vrouw, zuster of een moeder van een man genoemd. In feite wordt de naam van een vrouw zo privé beschouwd dat het voor sommigen beschamend is om deze uit te spreken. Vreemden noemen een vrouw 'tante' of 'lerares' en wij worden traditioneel helemaal niet aangesproken door mannen die geen familie van ons zijn."

De kleinzoon van Saudi-Arabië's voormalige grootmoefti, Saleh ibn Baz, is van mening dat de scheiding nodig is om ervoor te zorgen dat vrouwen achter de mannen bidden. Hij verwierp Kalbani's opmerkingen met een belediging: "Eerlijk gezegd, een koe is nuttiger dan Kalbani," zei Saleh ibn Baz.

© MAROKKO.NL 2019
mekka
imam
adel al-kalbani
segregatie
vrouwenfobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi