Wetsvoorstel: Tamazight geschreven in Tifinagh-alfabet

marokko
6
5 jun '19
De wet betekent meer integratie van het Tamazight in bijvoorbeeld het onderwijssysteem en het openbare leven.

De Marokkaanse Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Communicatie heeft maandag een wetsvoorstel aangenomen waarin wordt voorgesteld dat het Tamazight in het "Tifinagh" alfabet moet worden geschreven. De Tweede Kamer gaat aanstaande maandag het wetsvoorstel definitief goedkeuren.

Het gebruik van het Tifinagh-alfabet om Tamazight te transcriberen is een controversiële kwestie in de Marokkaanse politiek. Het conflict bereikte vorige maand een hoogtepunt toen de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) een wijziging van de bestaande wet voorstelde om een ​​Tamazight-script in te voeren voor Marokkaanse bankbiljetten en munten. De nationalistische Istiqlal-partij en de Islamistische Partij voor Justitie en Ontwikkeling (PJD) blokkeerden het voorstel, evenals een aantal andere partijen.

Volgens Abdellah Bouanou, voorzitter van de Commissie voor Financiën en Ontwikkeling in het Huis van Afgevaardigden, werd de wet destijds geblokkeerd omdat het wachten op een nieuwe wet (n26.16) beter is dan een wetswijziging. "Waarom haasten om een ​​wetswijziging in te voeren? We moeten gewoon wachten tot de nieuwe wet voor Tamazight wordt geïntroduceerd" zegt Bouanou aan de Marokkaanse krant Media24.

De introductie van wet n26.16 bevestigt dat Tamazight niet in het Arabische schrift zal worden geschreven maar in het Tifinagh. Daarmee is het debat over de kwestie beëindigd. Artikel 4 van de nieuwe wet schrijft ook voor dat Tamazight in heel Marokko en op alle onderwijsniveaus moet worden onderwezen. Amazigh wordt al een aantal jaar op sommige scholen en universiteiten onderwezen, maar de nieuwe wet standaardiseert officieel het onderwijs.

Tifinagh  Tifinagh of Lybisch schrift werd in Noord-Afrika gebruikt van 2000 voor Christus tot de 3e eeuw na Christus. Een moderne afgeleide van het schrift dat bekend staat als Neo-Tifinagh werd in de 20e eeuw opnieuw geïntroduceerd in Noord-Afrika om Tamazight te schrijven, wat tot die tijd slechts een spreektaal was.

Tamazight vormt een sleutelelement in de culturele identiteit van de Amazigh-volkeren. In 2011 erkende de Marokkaanse grondwet het Tamazight naast het Arabisch als officiële taal van het land. De nieuwe wet van gisteren, acht jaar later, biedt eindelijk concrete mogelijkheden voor de integratie van het Tamazight in het Marokkaanse openbare leven en is dus een historische en belangrijke stap voorwaarts voor de Amazigh-rechtenbeweging.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
tamazight
wet
parlement
n26.16
40.17
tifinagh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?