Pak slaag voor Deense rechtse nationalisten

buitenland
6
6 jun '19
Deense nationalisten hebben bij verkiezingen woensdag een flinke afstraffing gehad. Nadat de stemmen waren geteld werd duidelijk dat het politieke klimaat in Denemarken was omgeslagen naar een links georiënteerde regering.

De Deense Volkspartij werd gehalveerd. Mette Frederiksen, leider van de sociaaldemocraten, werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Haar belofte tot meer welzijn voor burgers door hogere belastingen in te voeren, die deels gericht zijn op de financiële sector, trok veel stemmers haar kant op. Het resultaat suggereert dat kiezers genoeg hebben van de ultra-harde lijn van de Deense Volkspartij. Frederiksen zal de jongste Deense premier ooit zijn en de tweede vrouw die de regering van het land leidt. Wel worden er langdurige vormingsgesprekken verwacht.

Frederiksen valt op in het sociaaldemocratische kamp, omdat zij heeft ingestemd met ietwat hardere regels over buitenlandse arbeidskrachten, maar zonder moslims te stigmatiseren zoals de nationalisten van het land hebben gedaan. De huidige centrum-rechtse premier Rasmussen erkende zijn nederlaag en zei donderdag zijn ontslag bij de Deense koningin in te dienen.

© ANP 2019
denemarken
verkiezingen
dansk folkeparti
mette frederiksen
socialdemokraterne
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi