325 Marokkaanse asielkinderen verdwenen in Nederland

marokko
0
6 jun '19
Volgens cijfers van COA en voogdij-organisaties gaat het in totaal om 1.600 asielkinderen die verdwenen zijn uit de opvang. Het is onduidelijk waar de asielkinderen zijn.

Het NRC meldde vorige week dat de afgelopen 4,5 jaar ruim 1.600 asielkinderen weggelopen zijn uit opvanglocaties. De kinderen zijn 'met onbekende bestemming' vertrokken en het is niet duidelijk waar ze nu verblijven.

Een substantieel deel van de vermiste kinderen komt uit Marokko (325), Algerije (190), Afghanistan (167), Syrië (114) en Eritrea (114). Kinderen uit de eerste drie landen maken amper kans op een verblijfsvergunning. De vreemdelingenpolitie Rotterdam treft regelmatig minderjarige vreemdelingen aan. De groep kinderen die verdwijnt is vermoedelijk nog groter.

Minderjarige asielzoekers die zonder ouders of volwassene naar Nederland komen krijgen in Nederland een voogd toegewezen. Afhankelijk van de slagingskans op een verblijfsvergunning worden ze ondergebracht bij COA (weinig uitzicht op een asielvergunning) en Nidos (kinderen die mogen blijven of in kleinschaligere woonvormen terechtkomen).

Volgens hulpverleners van Nidos worden sommige Marokkaanse jongeren door criminelen opgehaald uit het asielzoekerscentrum om te stelen in opdracht. Zo zijn bij verschillende jongeren boodschappenlijstjes aangetroffen met daarop kleding en parfum die ze moesten stelen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
asiel
kinderen
vermist
coa
nidos
ter apel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?