Marokko verkozen tot IAG-coördinator bestrijding nucleair terrorisme

marokko
4
9 jun '19
Marokko wordt de opvolger van Nederland, die de functie tussen 2015 en 2019 bekleedde

Marokko werd unaniem gekozen als coördinator van de Implementation and Assessment Group (IAG) van het Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT) voor de periode 2019-2021. Marokko werd gekozen door de 88 partnerlanden die deelnamen aan de 11e GICNT vergadering, gehouden van 5-7 juni in Buenos Aires, Argentinië.

GICNT werd in 2006 door de presidenten van de Verenigde Staten en Rusland gelanceerd tijdens de G8-top in Sint-Petersburg en dienst als een multilateraal platform voor samenwerking tussen partnerlanden om de operationele en technische capaciteiten te versterken in de strijd tegen nucleair terrorisme.

Het is de eerste keer dat een Arabisch en Afrikaans land zo'n verantwoordelijkheid op zich neemt in het kader van het Global Initiative. De verkiezing van Marokko als coördinator van het initiatief is een internationale erkenning voor de inspanningen die Marokko op nationaal en internationaal niveau levert, en pleit voor een proactieve benadering in de strijd tegen terrorisme. 

Marokko gaat zich de komende tijd bezig houden met het organiseren van activiteiten in Afrika die gericht zijn op versterking van de capaciteiten van Afrikaanse landen op het gebied van nucleaire beveiliging.

Het initiatief verenigt 88 landen en zes internationale organisaties en heeft tot nu toe veel gedaan om het vormen van belangrijkste multilaterale overeenkomsten op dit gebied te bevorderen. Waaronder het Internationaal Verdrag tot bestrijding van nucleair terrorisme en het Verdrag inzake de fysieke beveiliging van kernmateriaal

© MAROKKO.NL 2019
marokko
nederland
nucleair terrorisme
iag
gicnt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi