'Zara melkt Marokkaanse arbeiders uit'

marokko
13
11 jun '19
De eigenaar van Zara, Amancio Ortega, betaalt naar verluidt de naaisters van zijn kleding slechts €178 per maand voor 65 uur per week

De miljardair en oprichter van Zara, Amancio Ortega, wordt beschuldigd van het uitbuiten van Marokkaanse textielarbeiders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Spaanse NGO 'Clean Clothes Campaign' naar de leefomstandigheden en lonen van de textielarbeiders van Inditex, het moederbedrijf van Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear en Stradivarius. Het Spaanse bedrijf is zo'n 60 miljard waard en is sinds 2006 actief in Marokko waar zo'n 10% van alle Inditex-kleding wordt gemaakt.

Inditex opereert op de Marokkaanse markt en profiteert van de geografische nabijheid en de productiekosten die beduidend lager zijn dan die van de Europese Unie. Het onderzoeksrapport onthulde de moeilijke omstandigheden waar de Marokkaanse arbeiders mee worden geconfronteerd; buitensporige uren met lage lonen en fysieke misbruik. "Jonge werknemers werken zonder arbeidscontracten en ontvangen slechts €0,36 per uur. Deze bedrijven hebben het vermogen in handen om zowel arbeiders uit te buiten en daar ongestraft mee weg te komen", zegt NGO-onderzoeker Albert Sale. 

Het onderzoeksrapport liet ook werknemers aan het woord en die doen zorgwekkende uitlatingen: "Als controleurs onaangekondigd op de fabriek verschenen, werden minderjarige arbeiders verborgen in lege kledingdozen of moesten deze zich verstoppen op het dak van de fabriek."

Turkije Het is niet voor het eerste dat Inditex in verband wordt gebracht met het uitbuiten van arbeiders. In 2017 hebben textielarbeiders in Istanbul aantekeningen aangebracht op de kleding van Zara: "Ik heb dit product gemaakt maar ik ben er niet voor betaald." De arbeiders waren in dienst van een fabriek dat van de één op de andere dag de deuren sloot. De werknemers beweren dat de fabrikant hen drie maanden salarisachterstand plus ontslagvergoeding verschuldigd was.

Winkelketen Mango en El Corte Ingles werden eerder ook beschuldigd van het uitbuiten van Marokkaanse arbeiders.

© MAROKKO.NL 2019
zara
spanje
marokko
arbeiders
uitbuiting
inditex
amancio ortega
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi