Met de auto naar Marokko? Nieuwe procedure 2019

marokko
1
11 jun '19
De douaneregels omtrent het tijdelijk invoerdocument voor voertuigen zijn gewijzigd. Het gebruik van het 'D16 TER' formulier is sinds dit jaar gestopt
Bij aankomst in Marokko dienen reizigers het kentekenbewijs (carte grise/grijze kaart) en paspoort te overhandigen aan de douanier en krijgt men sinds januari 2019 een klein kaartje (bankpas formaat) mee met daarop de informatie over het voertuig en de bestuurder. Het nieuwe kaartje dient om het gehele proces te vergemakkelijken en te versnellen aangezien reizigers niks meer hoeven in te vullen.

Het kaartje bevat naast een unieke QR-code ook leesbare details met betrekking tot de bestuurder (naam, land en paspoortnummer), het voertuig (kenteken en land), datum aankomst en de geldigheidsduur van het tijdelijke invoerdocument.

D16 TER
Voorheen was het D16 TER invoerdocument nodig. Het document werd afgegeven aan de grens maar kon ook vooraf online ingevuld worden. Het formulier werd in drievoud ingevuld, twee kopietjes voor de bestuurder en één kopietje voor de douane. Bij het verlaten van het land werden de twee exemplaren van de bestuurder bestempeld en kreeg je één exemplaar als uitvoerbewijs mee. Nota bene; reeds verstrekte D16 documenten blijven nog geldig totdat de vermelde geldigheidsdatum is verstreken.

Of het nieuwe systeem ook daadwerkelijk sneller verloopt valt nog maar te bezien. Bij het oude systeem kon je namelijk het formulier vooraf downloaden en zelf invullen en diende men bij de douane enkel nog maar de ingevulde informatie te controleren. Voor het nieuwe systeem zul je na het overhandigen van je documenten moeten wachten op de typekwaliteiten van doorgewinterde en vastgeroeste Marokkaanse douaniers.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
douane
auto
vakantie
roadtrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi