Pegida zaterdag toch naar moskee ondanks afwijzing gemeente

algemeen
23
12 jun '19
Pegida gaat zaterdag toch de straat op in Eindhoven. Tegen de zin van de gemeente, die wil dat de anti-islambeweging volgende week woensdag op het Stadhuisplein komt protesteren.
Pegida is nu van plan toch zaterdag te gaan flyeren voor de Al Fourqaan moskee in Eindhoven. Volgens Pegida-voorman Edwin Wagensveld laat Pegida zich niet door de gemeente voorschrijven wanneer zijn club mag demonstreren. De gemeente Eindhoven liet dinsdag weten dat Pegida toestemming krijgt voor een demonstratie: volgende week woensdag vanaf 19.00 uur op het Stadhuisplein in het centrum van de stad. Dat is niet zoals Pegida wenste, bij de moskee.

Burgemeester John Jorritsma had de afgelopen tijd meerdere demonstratie-aanvragen van de rechts-radicale groep afgewezen. Volgens de gemeente is op het Stadhuisplein ook ruimte voor tegendemonstraties en is het een voor de politie beter beheersbare locatie. Met de keuze voor deze datum en deze locatie denkt burgemeester Jorritsma optimaal het demonstratierecht te faciliteren, terwijl ook de impact op de stad te overzien is.

Aanvragen
Pegida had drie demonstraties aangevraagd, voor 11, 12 en 13 juni. Gemeente en Pegida hadden volgens de gemeente overeenstemming bereikt voor het omzetten van de drie data in één datum, de 19e. Pegida ontkent dat. "Ik heb geen aanvraag gedaan voor de 19e", aldus Wagensveld, die spreekt van "een lachertje. Wij willen bij een moskee demonstreren, niet bij een stadhuis. Het plein daar is bovendien een grote bouwput, daar gaan we niet staan."

In mei leidde een demonstratie "tegen de islamisering" door zo'n twintig aanhangers van Pegida tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Daarbij richtte een groep van zo'n driehonderd Turkse jongeren zich tegen de provocerende rechts-extremisten. Inmiddels heeft de islamitische organisatie Oemmah Nederland een vergunning aangevraagd voor een tegendemonstratie. "Voor elke demonstratie die Pegida in Eindhoven mag houden, kondigt de moslimorganisatie een grote tegendemonstratie aan", laat zij op Facebook weten.
© ANP 2019
pegida
extreemrechts
islamofobie
racisme
john jorritsma
eindhoven
moskee
stadhuisplein
al fourqaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi