Geen maatregelen Kamer tegen Öztürk (video)

algemeen
2
12 jun '19
Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer neemt geen maatregelen tegen Selçuk Öztürk van DENK.

Öztürk kwam vorige week hard in botsing met Khadija Arib nadat hij SP'er Sadet Karabulut had beschuldigd van steun aan de terroristische beweging PKK. De kwestie is woensdag in de rondvraag van het presidium kort aan de orde gekomen, aldus een woordvoerster van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De reactie van Arib tijdens het debat kreeg "brede steun" van de andere bestuurders. "Maar van een schorsing of zo is geen sprake."

De woordenwisseling vond plaats tijdens een debat over Turkije. Arib gaf andere Kamerleden het woord terwijl de officiële spreektijd van Öztürk nog niet voorbij was. Daarna zette de voorzitter uiteindelijk de microfoon uit van het Kamerlid toen deze weigerde zich "monddood" te laten maken. 

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zei later tegen EenVandaag dat het presidium zou moeten nadenken over schorsing van Öztürk. Zover komt het dus niet. Het DENK-Kamerlid ontving naar eigen zeggen bedreigingen na het debat.

Sadet Karabulut SP-Kamerlid Sadet Karabulut wordt al geruime tijd verweten dat ze het opneemt voor de terreurbeweging PKK en zich stilhoudt over het onrecht dat de PKK Koerden aandoet. Öztürk deed de recente beschuldigingen richting Karabulut en verwees naar een foto van het SP-Kamerlid die een speech houdt voor een portret van terreurkopstuk Abdullah Ocalan, die verantwoordelijk wordt gehouden voor 40.000 doden. Zelf zegt Karabulut niet voor de terreurbeweging PKK te zijn.


Khadija Arib Arib is vaker in aanvaring gekomen met de DENK-Kamerleden, met wie ze jarenlang in de PvdA-fractie zat. Eerder dit jaar steunde ze een motie waarin DENK werd opgeroepen andere Kamerleden niet langer via filmpjes op sociale media te intimideren. Het is zeer ongebruikelijk dat een Kamervoorzitter zich aansluit bij een motie.

© ANP/Marokko.nl 2019
selçuk öztürk
gert-jan segers
tweede kamer
khadija arib
sadet karabulut
denk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi