Pegida: Rechter moet beslissen over 'schurend grondrecht'

algemeen
0
13 jun 8:51
Als het gaat om het spanningsveld tussen enerzijds de vrijheid van demonstratie en anderzijds het bewaken van de openbare orde zou de rechter eigenlijk moeten helpen met het "kaderen van dit recht", zei burgemeester John Jorritsma van Eindhoven woensdag bij tv-programma Pauw.
Volgens hem gaat om een "schurend grondrecht" en is er sprake van een "duivels dilemma". Op 26 mei leidde een demonstratie van zo'n twintig aanhangers van anti-islamorganisatie Pegida "tegen de islamisering" tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. 

Nieuwe aanvragen van Pegida om bij de moskee te demonstreren, wees Jorritsma vervolgens af. Hij vreest voor nieuwe onrust in de wijk en voor trauma's bij mensen die daar wonen. Dat de tegendemonstranten met gewelddadigheden 'succes' hebben behaald, noemt Jorritsma "een prisoners dilemma".

Dinsdag liet Jorritsma weten dat Pegida volgende week wel mag demonstreren, maar enkel op het Stadhuisplein, midden in het centrum van de stad. Maar dat wil Pegida niet. "Ik zou willen dat ze mijn beschikking aanvechten en naar de rechter stappen, zodat die kan helpen met het kaderen van dit recht. Nu is het kat en muisspel."
© ANP 2019
politie
moskee
pegida
extreemrechts
islamofobie
racisme
john jorritsma
eindhoven
stadhuisplein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
gibraltar
rotterdam
verenigde staten
syrië
iran
daesh
afghanistan
olietanker
hardi n
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech