Europees Hof: Herkomst product bezet Palestijns gebied moet op etiket

buitenland
0
13 jun '19
Op een product uit door Israël bezet gebied moet vermeld staan dat het uit de Westelijke Jordaanoever of de Gazastrook komt als het in de EU wordt verkocht.
Als het afkomstig is van een illegale Israëlische nederzetting moet dat ook op het etiket staan, anders zouden consumenten kunnen worden misleid. Het Europese recht verplicht die vermelding, stelt een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. De rechters volgen dergelijke conclusies veelal.

Frankrijk verplichtte de 'nederzettingsvermelding’ in 2016, waarna een Israëlische bedrijf dat wijngaarden bestiert in de bezette gebieden en een joods-Europese organisatie bezwaar aantekenden. De Franse Raad van State legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-hof.

De wet “vereist dat de consument over juiste, neutrale en objectieve informatie beschikt die hem niet misleidt’’, aldus de advocaat-generaal. De Israëlische bezetting en nederzettingen zijn volgens hem een duidelijke schending van het internationaal recht. Consumenten zouden bezwaar kunnen maken tegen goederen die daar zijn gemaakt, stelt hij. De herkomst is daarom relevant om te vermelden, zodat consumenten geïnformeerd kunnen kiezen wat voor producten ze kopen.
© ANP 2019
raad van state
organisatie
israël
palestina
westelijke jordaanoever
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi