Marrakech: Celstraffen voor illegaal abortusnetwerk

marokko
1
13 jun '19
De rechtbank in Marrakech veroordeelde zes mensen tot gevangenisstraffen van drie maanden tot tweeënhalf jaar voor het uitvoeren van illegale abortussen met in Spanje gekochte pillen.

De verdachten stonden terecht voor het illegaal uitvoeren van zo'n 30 illegale abortussen. De hoofdbeklaagde in deze zaak, een geneeskunde student, is veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. De jonge piloot die de abortuspillen uit Spanje smokkelde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar.

De rechtbank veroordeelde twee andere medische studenten elk tot één jaar gevangenisstraf en drie andere betrokken artsen zijn geschorst. Naast de uitvoerders van de abortussen stonden ook twee anderen terecht, één vrouw die zelf abortus heeft laten uitvoeren is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, een betrokken politicus die zijn appartement beschikbaar stelde is veroordeeld tot 10 maanden cel.

Werkwijze De artsen gebruikten Artotec-pillen voor het uitvoeren van de abortussen. De pillen kunnen alleen op medisch voorschrift worden verkregen en worden voorgeschreven om osteoartritis en reumatoïde ziekten te bestrijden. Mogelijke bijwerkingen veroorzaken samentrekkingen in de baarmoeder die kunnen resulteren in het verlies van de foetus tijdens zwangerschap.

Abortus illegaal In Marokko is het laten uitvoeren van abortus illegaal en strafbaar tot wel tien jaar gevangenisstraf, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Momenteel is een wetsvoorstel in de maak om zwangerschapsafbreking als gevolg van verkrachting, incest of aangeboren misvormingen als uitzondering toe voegen.

Volgens de Marokkaanse Vereniging voor de bestrijding van illegale abortus (AMLAC) worden dagelijks tussen de 600 en 800 illegaal abortussen uitgevoerd in Marokko, soms in clandestiene klinieken die wel aan bepaalde normen voldoen maar andere keren uitgevoerd door 'genezers' met thuismethoden zonder enige medische standaard. De oprichter en president van AMLAC, Chafik Chraibi, is zeer kritisch over het wetsvoorstel. "Het nieuwe wetsvoorstel zal niet eens 10% van de gevallen dekken" betreurt hij. Hij ontvangt "elke dag" nieuws van gearresteerde artsen en verpleegkundigen voor het illegaal uitvoeren van abortussen, meestal worden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot drie jaar. "Helaas gaan we niet richting een grotere tolerantie, maar juist het tegenovergestelde" klaagde hij.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
marrakech
abortus
piloot
policitus
amlac
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?