Daesh zocht actief naar vrouwen voor kalifaat

buitenland
0
14 jun 12:09
De propaganda van Daesh was expliciet ook gericht op vrouwen, anders dan bij fundamentalistische organisaties die Daesh voorgingen.
De terreurbeweging zag vrouwen als onmisbaar, vooral omdat zijn nieuwe jihadi's kunnen baren, blijkt uit onderzoek van Europol. Om vrouwen naar het zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië te trekken, kregen zij veel meer rollen dan alleen die van vrouw en moeder toebedeeld. Ze werden ook ingezet als arts, lerares, 'moreel agent' of strijder. Maar de belangrijkste taak voor de vrouwelijke Daesh-aanhangers lag thuis.

Vrouwen werden ook geacht zich te offeren als martelaar. "Zoals het kalifaat is gevuld met mannen die meer van de dood houden dan de kruisvaarders van het leven, geldt dat ook voor de vrouwen van Daesh", zei een vrouwelijke propagandist van de beweging.

Alleen over propaganda
Dat het kalifaat ook een lijdensweg vormde, meldde Daesh duidelijk in de propaganda. Het lijden en de rampspoed zijn volgens de beweging echter een onderdeel van het goddelijke plan en een belangrijke stap op weg naar het paradijs.

Het onderzoek van Europol was alleen gericht op de propaganda die vrouwen naar het kalifaat moest lokken. De psychologische en sociale factoren die daarbij een rol hebben gespeeld, zijn niet onderzocht.
© ANP 2019
syrië
kruistocht
europol
daesh
psychologie
irak
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
dgsn
extreemrechts
baccalaureaat
arrestatie
can2019
moskee
john jorritsma
eindhoven
duitsland
islamofobie
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech