Daesh zocht actief naar vrouwen voor kalifaat

buitenland
0
14 jun 12:09
De propaganda van Daesh was expliciet ook gericht op vrouwen, anders dan bij fundamentalistische organisaties die Daesh voorgingen.
De terreurbeweging zag vrouwen als onmisbaar, vooral omdat zijn nieuwe jihadi's kunnen baren, blijkt uit onderzoek van Europol. Om vrouwen naar het zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië te trekken, kregen zij veel meer rollen dan alleen die van vrouw en moeder toebedeeld. Ze werden ook ingezet als arts, lerares, 'moreel agent' of strijder. Maar de belangrijkste taak voor de vrouwelijke Daesh-aanhangers lag thuis.

Vrouwen werden ook geacht zich te offeren als martelaar. "Zoals het kalifaat is gevuld met mannen die meer van de dood houden dan de kruisvaarders van het leven, geldt dat ook voor de vrouwen van Daesh", zei een vrouwelijke propagandist van de beweging.

Alleen over propaganda
Dat het kalifaat ook een lijdensweg vormde, meldde Daesh duidelijk in de propaganda. Het lijden en de rampspoed zijn volgens de beweging echter een onderdeel van het goddelijke plan en een belangrijke stap op weg naar het paradijs.

Het onderzoek van Europol was alleen gericht op de propaganda die vrouwen naar het kalifaat moest lokken. De psychologische en sociale factoren die daarbij een rol hebben gespeeld, zijn niet onderzocht.
© ANP 2019
syrië
kruistocht
europol
daesh
psychologie
irak
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
gibraltar
rotterdam
verenigde staten
syrië
iran
daesh
afghanistan
olietanker
hardi n
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech