Daesh zocht actief naar vrouwen voor kalifaat

buitenland
0
14 jun '19
De propaganda van Daesh was expliciet ook gericht op vrouwen, anders dan bij fundamentalistische organisaties die Daesh voorgingen.
De terreurbeweging zag vrouwen als onmisbaar, vooral omdat zijn nieuwe jihadi's kunnen baren, blijkt uit onderzoek van Europol. Om vrouwen naar het zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië te trekken, kregen zij veel meer rollen dan alleen die van vrouw en moeder toebedeeld. Ze werden ook ingezet als arts, lerares, 'moreel agent' of strijder. Maar de belangrijkste taak voor de vrouwelijke Daesh-aanhangers lag thuis.

Vrouwen werden ook geacht zich te offeren als martelaar. "Zoals het kalifaat is gevuld met mannen die meer van de dood houden dan de kruisvaarders van het leven, geldt dat ook voor de vrouwen van Daesh", zei een vrouwelijke propagandist van de beweging.

Alleen over propaganda
Dat het kalifaat ook een lijdensweg vormde, meldde Daesh duidelijk in de propaganda. Het lijden en de rampspoed zijn volgens de beweging echter een onderdeel van het goddelijke plan en een belangrijke stap op weg naar het paradijs.

Het onderzoek van Europol was alleen gericht op de propaganda die vrouwen naar het kalifaat moest lokken. De psychologische en sociale factoren die daarbij een rol hebben gespeeld, zijn niet onderzocht.
© ANP 2019
syrië
kruistocht
europol
daesh
psychologie
irak
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi