OM eist tot 12 jaar voor neersteken advocate

algemeen
1
14 jun 13:09
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Haag celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer.
"Onvoorstelbaar", zo noemde officier van justitie het misdrijf. "Voor een beetje geld hebben deze verdachten het leven van het slachtoffer voorgoed veranderd. ". De destijds 38-jarige advocate had op 29 september 2017 een afspraak met een van de verdachten op haar kantoor. Na een kort gesprek stak de man op haar in met een stanleymes. De advocate liep meerdere ernstige steekwonden op, onder meer in haar gezicht. Volgens het OM komt de aanval neer op een poging tot moord, omdat er volgens een uitgewerkt plan te werk is gegaan.

Het slachtoffer kan haar vak door het geweldsdrama niet meer uitoefenen, het kantoor dat zij met haar zussen runde is failliet. De officier tegen de rechtbank: "U en ik dragen ook een toga. Dat maakt deze zaak voor ons extra voelbaar."

Motief onbekend
De steker is onbekend en spoorloos gebleven. De advocate heeft verklaard dat zij hem erg jong vond (een tiener) om over een echtscheiding te komen praten. Hij droeg een opvallend hoedje toen hij zich op het advocatenkantoor meldde.

De drie terechtstaande verdachten, Yassine D. (22), Marwan I. (23) en Omer P. (23), zijn na uitvoerig onderzoek gearresteerd in mei vorig jaar. Zij hebben geen openheid van zaken willen geven. Het motief voor het geweld is daardoor onbekend gebleven. Duidelijk is, aldus het OM, dat de verdachten, inclusief de steker, in opdracht hebben gehandeld.

Richard Nieuwenhuizen
De hoogste strafeis is voor Yassine D. Het OM weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012. De eis geldt ook voor enkele ondergeschikte feiten waarvoor justitie hem vervolgt. Marwan I. hoorde tien jaar tegen zich eisen.

P. heeft gefungeerd als chauffeur. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid en moet hij worden vrijgesproken.
© ANP 2019
yassine d
marwan i
omer p
advocaat
zoetermeer
echtscheiding
grensrechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
gibraltar
rotterdam
verenigde staten
syrië
iran
daesh
afghanistan
olietanker
hardi n
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech