Marokko gezakt op ranking Global Peace Index

marokko
0
15 jun '19
Marokko staat op de 90e plek in het nieuwe rapport van het Institute for the Economy and Peace (IEP). In de vorige editie stond Marokko nog op de 71e plek.

Het Institute for the Economy and Peace (IEP) heeft de dertiende editie van de Global Peace Index (GPI 2019) gepubliceerd. De publicatie rangschikt 163 landen op basis van hun niveau van vrede. Het rapport van de in Sydney gevestigde denktank beslaat 99,7% van de wereldbevolking en is gebaseerd op 23 kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren en meet de mate van vrede aan de hand van drie thema's: veiligheid van de samenleving, aantal lopende nationale en internationale conflicten, en de mate van militarisering.

Marokko staat op de 90e plaats met een gemiddelde score van 2.070, net na Cambodja en vlak vóór Cuba. Marokko scoorde 1.900 voor het aantal lopende nationale en internationale conflicten, 2.339 punten voor de veiligheid van de samenleving en 1.837 voor de mate van militarisering. Volgens het rapport vertegenwoordigen de directe en indirecte economische kosten van de militarisering zo'n 5% van het Marokkaanse BNP.

MENA meeste conflicten wereldwijd Binnen de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) staat Marokko op de zevende plaats. De regionale ranglijst wordt gedomineerd door Qatar (31e wereldwijd), gevolgd door Koeweit (43) en de Verenigde Arabische Emiraten (53). Oman (69), Jordanië (77) en Tunesië (82). Algerije (111) staat achtste, gevolgd door Bahrein (124), Saoedi-Arabië (129), Egypte (136), Iran (139), Palestina (142), Israël (146) Libanon (147), Sudan (151), Libië (156), Irak (159), Jemen (160) en Syrië (162).

In het rapport wordt opgemerkt dat de MENA-regio wereldwijd het meest aantal conflicten kent. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven de minst vreedzame in de wereld, het is de thuisbasis van vier van de tien minst vreedzame staten en geen enkel land in de regio staat in de top 30 in het algemene klassement, Qatar staat namelijk slechts 31e.

Tegelijkertijd merken de onderzoekers op dat de grootste toename van pacificatie is waargenomen in Rusland en Eurazië, gevolgd door de MENA. In beide regio's is namelijk het aantal doden als gevolg van conflict gedaald door de de-escalatie van geweld in de Oekraïne en Syrië. De daling van het aantal conflict-gerelateerde sterfgevallen wordt weerspiegeld in de daling van het aantal sterfgevallen als gevolg van terreur.

Bovenaan de GPI van 2019 als veiligste landen staan IJsland, Nieuw-Zeeland, Portugal, Oostenrijk en Denemarken. De onderste vijf plaatsen worden bezet door Irak, Jemen, Zuid-Soedan, Syrië en Afghanistan.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
global peace index
mena
iep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi