'Halal'-nachtclub Jeddah dicht op openingsavond

buitenland
1
17 jun '19
De feestelijke opening van de alcoholvrije Saoedische nachtclub is afgelopen donderdag stopgezet wegens misbruik vergunning

De in Dubai en Beiroet gevestigde nachtclub White zou een vestiging openen in Jeddah in het streng religieuze Saoedi-Arabië. White had op haar officiële Facebook en Instagram de feestelijke opening aangekondigd. De nachtclub zou donderdag worden ingeluid door de Amerikaanse zanger Ne-Yo.

De Saoedische Algemene Autoriteit voor Entertainment (GEA), een soort 'ministerie voor entertainment', heeft de opening op het laatste moment stopgezet en zijn een onderzoek gestart naar de nachtclub. In een tweet zegt de GEA dat de nachtclub 'geen vergunning had' en dat de aangekondigde opening 'een overtreding van juridische procedures' was. In de verklaring staat ook dat de verleende vergunning voor een ander type evenement was bedoeld en dat de exploitant daar misbruik van maakte. 

White White CEO Tony Habre vertelde in april aan Arabian Business dat White een 'high-end café' in Saoedi-Arabië zou openen. De locatie zou muziek afspelen op het dak en ontbijt, lunch en diner serveren. Tickets voor White Jeddah kostten tussen 500 tot 1.000 Saoedi riyals (€120-€240). De dresscode was 'smart casual' en open voor alle bezoekers ouder dan 18. Mannen en vrouwen. Toch besloot White de opening van de locatie 'feestelijker' te maken dan vooraf afgesproken.

Ne-Yo Amerikaanse zanger Ne-Yo zou de opening van de club inluiden en was al in het land en onderweg naar de locatie toen deze het nieuws vernam dat het feestje niet doorging. Op Twitter schrijft de zanger dat hij 'uitkeek naar het optreden'.

Vision 2030 De aankondiging van de nachtclub zorgde wereldwijd voor veel ophef, waar sommigen de halal-bar verwelkomden hebben anderen juist met veel ongeloof de dansvloer veroordeeld. Toch klonk het heel geloofwaardig gezien de recente ontwikkelingen in het land. Kroonprins Mohammed bin Salman is hard bezig met het doorvoeren van zijn prestigieuze maar ook omstreden hervormingsplan 'Vision 2030'. Het doel van het plan is om het Saoedische koninkrijk toegankelijker te maken voor de buitenwereld. Saoedi-Arabië heeft onlangs vrouwen toegestaan om auto te rijden en het verbod op artistieke festivals en bioscopen is opgeheven. VOX Bioscopen verwelkomde eerder dit jaar al filmliefhebbers in hun nieuwe multiplex-bioscopen in Riyadh.

Afgelopen maand meldde de Saoedische krant Ajel al dat de Shura-raad van Saoedi-Arabië de bevoorrading van Shisha aan cafés en restaurants in Saoedische steden heeft goedgekeurd, "volgens specifieke voorschriften". Daarnaast beloofde Turki Al-Sheikh, voorzitter van de GEA, in januari al dat het land vergunningen zou afgeven voor live-shows in hotels, cafés en restaurants. De beleidswijzigingen zijn bedoeld om de horecavergunning te versoepelen voor het organiseren van bijvoorbeeld livemuziek shows en stand-up comedy.

© MAROKKO.NL 2019
saoedi-arabie
jeddah
white nightclub
vision 2030
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi