Broederschap: Egypte schuldig aan dood Morsi

buitenland
5
17 jun '19
De Moslimbroederschap houdt de Egyptische autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van oud-president Mohamed Morsi. De politieke tak van de islamistische beweging zegt dat de mensenrechten van de afgezette leider niet zijn gerespecteerd.

De Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij (FJP) stelt onder meer dat de autoriteiten Morsi "medicatie hebben onthouden en hem walgelijk eten gaven". De politicus is met opzet een "langzame dood" gestorven, aldus een verklaring op de website van de politieke tak van de Moslimbroederschap.

De 67-jarige Morsi, die lid was van de Moslimbroederschap, overleed volgens de autoriteiten nadat hij onwel was geworden in de rechtbank. Over de doodsoorzaak bestaat nog onduidelijkheid. Een aanklager zei dat geen recente verwondingen zijn aangetroffen op het lichaam van de oud-president.

Morsi zat vast sinds hij in 2013 was afgezet door het leger. Zijn familie heeft eerder gezegd dat ze hem nauwelijks mochten bezoeken en dat zijn gezondheid verslechterde in gevangenschap.

'Mursi zat jarenlang in isolatie' Amnesty International roept Egypte op de dood van Mohamed Mursi grondig te onderzoeken. De mensenrechtenorganisatie zegt in een verklaring dat de oud-president tijdens zijn gevangenschap zo'n zes jaar feitelijk was afgesneden van de buitenwereld.

Hij mocht in die periode naar verluidt maar drie keer familie ontvangen. De mensenrechtenorganisatie roept op tot een "onafhankelijk, grondig en transparant" onderzoek naar de omstandigheden waaronder de oud-president is vastgehouden en naar zijn toegang tot medische zorg. Amnesty stelt dat de Egyptische autoriteiten geen goede reputatie hebben waar het de behandeling van gevangenen betreft.

© ANP 2019
egypte
mensenrechten
mohamed morsi
moslimbroederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi