Canada: Verbod hoofddoek en andere religieuze symbolen in Quebec

buitenland
132
18 jun '19
Critici zeggen dat de zogenaamde wet 'Bill 21' vooral moslims 'ten onrechte zal schaden'.

De wet is zondagochtend aangenomen tijdens een marathonvergadering die in het leven was geroepen om de totstandkoming van de wet 'Bill 21' te versnellen. De Canadese provincie Quebec heeft met 'Bill 21' religieuze symbolen verbannen voor alle ambtenaren die in contact staan met het publiek, inclusief docenten en buschauffeurs. Ook hoofddoeken vallen onder religieuze symbolen.

Tegenstanders van de nieuwe wet zijn onder meer premier Justin Trudeau, die eerder zei dat de regering van Québec het recht niet heeft om mensen te vertellen hoe ze zich moeten kleden. Verschillende moslimgroepen verklaarden dat Bill 21 zich op oneerlijke wijze right op  moslimvrouwen die als gevolg hiervan hun hoofddoek in veel openbare banen zouden moeten verwijderen.

'Seculiere politie' De Nationale Raad van Canadese Moslims (NCCM) heeft zich nadrukkelijk tegen de wet uitgesproken, net als de Islamitische Associatie van Canada (MAC). "De NCCM veroordeelt krachtig de discriminerende onderbouwing van Bill 21," zei de raad eerder. MAC zei dat onder Bill 21, vooral moslimvrouwen "ten onrechte worden getarget" en dat het "islamofobie verder zal doen stijgen".

Het opmerkelijke aan de wet is dat ook wordt gesproken over niet-gespecificeerde 'disciplinaire maatregelen' als werkgevers het verbod niet afdwingen, een clausule die niet voorkwam in de originele wet. Critici vrezen nu voor 'seculiere politie' die de wet zullen gaan moeten handhaven. "Zullen er politieagenten mensen achterna gaan om te controleren of ze religieuze tekens dragen? We weten het niet. Het is niet duidelijk."

Bill 9 De regeringscoalitie Avenir Quebec heeft de meerderheid gebruikt om een ​​andere controversiële immigratiewet te veranderen. Bill 9 vereist immigranten om een ​​Franse taal- en integratietest te halen en pleit ook voor de vernietiging van 18.000 lopende immigratie-aanvragen. Dat laatste zal gevolgen hebben voor meer dan 50.000 mensen, ze zullen zich opnieuw moeten aanmelden in een nieuw systeem.

© MAROKKO.NL 2019
canada
quebec
hoofddoek
justin trudeau
verbod
bill 21
bill 9
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi