Nederlandse moslims bidden voor Morsi

algemeen
14
18 jun '19
Nederlandse moslims kunnen dinsdag in meerdere moskeeën bidden voor de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi. Die overleed maandag en is dinsdag begraven. Het gebeurt vrijwel nooit dat het dodengebed wordt gehouden voor een afwezige overledene.

Als het gebed wordt uitgesproken, is dat meestal bij de uitvaart van iemand uit de eigen gemeenschap. "Zo'n gebedsdienst voor een afwezige doe je als het gaat om een vooraanstaand moslimleider. Het is bij mijn weten de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt", zegt Abdelhamid Taheri, voorzitter van de moskee as-Soennah in Den Haag.

De As-Soennah moskee is één van de moskeeën waar het djanazah-gebed voor Morsi plaatsvindt. Dat gebeurt ook bij de Blauwe Moskee in Amsterdam en bij al-Fourqaan in Eindhoven.

Dodengebed
Morsi kwam in 2012 aan de macht in Egypte, na de val van president Hosni Mubarak. Morsi was de eerste democratisch verkozen leider in de geschiedenis van het land. Een jaar later werd Morsi afgezet door het leger, onder leiding van generaal Sisi, de huidige president. "De meerderheid van het Egyptische volk stond achter Morsi. Maar hij kreeg niet de kans om dat verder uit te werken", aldus Taheri. Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee, zegt: "Wat je ook van Morsi vindt, hij was democratisch gekozen. Als hij zijn werk niet goed uitvoert, moet dat democratisch bestreden worden. Maar democratie is ver te zoeken in de Arabische wereld, en met name in Egypte. Daar maken wij ons zorgen over."

© ANP 2019
egypte
morsi
moskee
dodengebed
arabische wereld
mohamed morsi
hosni moebarak
eindhoven
sultan ahmetmoskee
abdul fatah al-sisi
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi