VS stuurt 1.000 extra troepen naar het Midden-Oosten

buitenland
0
18 jun '19
De operatie is 'voor verdedigingsdoeleinden om bedreigingen van lucht-, zee- en grondgebonden aan te pakken', zegt het Pentagon

De VS sturen 1000 extra troepen naar het Midden-Oosten voor 'defensieve doeleinden', zei de Amerikaanse minister van Defensie Patrick Shanahan maandag. De beslissing volgt op de aanvallen van vorige week op twee olietankers in de Golf van Oman nabij de Straat van Hormuz. Washington zegt dat Iran achter de aanslagen zat, een beschuldiging die stellig wordt ontkend door Teheran.

"De recente Iraanse aanvallen bevestigen de betrouwbare, geloofwaardige informatie die we hebben ontvangen over vijandig gedrag van Iraanse troepen en hun bondgenoten die het personeel en de belangen van de VS in de regio bedreigen," zei Shanahan.

Sinds vorig jaar zijn de spanningen tussen de VS en Iran toegenomen, toen de VS zich unilateraal terugtrokken uit een nucleair pact tussen de Islamitische Republiek en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. De regering van president Donald Trump heeft een aantal acties ondernomen die het doel hadden om de overeenkomst te schenden, waaronder het opnieuw instellen van Amerikaanse sancties op Iraanse olie.

In reactie verklaarde Teheran door te gaan met het exporteren van olie ondanks de sancties van de VS en dreigde de Straat van Hormuz te sluiten als het wordt belet de strategische waterweg te gebruiken. "De Verenigde Staten zoeken geen conflict met Iran", zei Shanahan en verdedigde maandag de stap om Amerikaans personeel in de regio te beschermen en Amerikaanse belangen te beschermen.

© MAROKKO.NL 2019
vs
troepen
midden-oosten
yemen
saoedi-arabie
iran
pentagon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi