Marechaussee gaat passagiersinfo beheren

algemeen
1
18 jun 18:14
De gegevens van iedereen die vanaf dinsdag met het vliegtuig reist, worden opgeslagen door een speciale, nieuwe eenheid van de marechaussee. Die eenheid wordt nu verantwoordelijk voor het bewaren van passagiersinformatie van luchtvaartmaatschappijen.
De zogeheten Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL) moet meer zicht krijgen op reisbewegingen. Die informatie mag de Pi-NL uitsluitend gebruiken om terreuraanslagen en zware criminaliteit te voorkomen. De gegevens mogen ook worden gebruikt voor de vervolging van daders van dergelijke misdrijven.

Luchtvaartmaatschappijen waren tot nu toe niet verplicht de reisinformatie te delen. De periode waarin de informatie mag worden bewaard is beperkt tot een half jaar. Vijf jaar daarna wordt de informatie nog geanonimiseerd opgeslagen.

Etnisch profileren
Er mogen geen gegevens over godsdienst of etnische afkomst worden verwerkt en de uitwisseling van de bestanden met andere landen is aan strenge regels gebonden. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt daar toezicht op.
© ANP 2019
terrorisme
koninklijke marechaussee
autoriteit persoonsgegevens
etnisch profileren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
duitsland
caf
can 2019
genocide
bosnië en herzegovina
algerije
golf
palestina
teheran
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn