Human Rights Watch eist onderzoek naar dood Morsi

buitenland
5
18 jun '19
De Egyptische regering stelde de ex-president bewust bloot aan een bijzonder strenge behandeling, zegt de mensenrechtenorganisatie

De mensenrechtengroep heeft maandag opgeroepen tot een onafhankelijk en internationaal onderzoek door de VN naar de dood van de eerste en enige democratisch gekozen leider van Egypte. Human Rights Watch (HRW) zei dat de VN-Mensenrechtenraad een onderzoek zou moeten instellen naar een breed scala van mensenrechtenschendingen in Egypte, waaronder de dood van Mohamed Morsi.

"De dood van voormalig president Morsi volgde na jarenlange mishandeling door de regering, langdurige eenzame opsluiting, ontoereikende medische zorg en ontneming van familiebezoek en toegang tot advocaten," zei Sarah Leah Whitson, directeur van Human Rights Watch van de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) in een persbericht.

Foltering "Op zijn minst heeft de Egyptische regering ernstige schendingen begaan tegen Morsi door hem de minimumrechten van gevangenen te ontzeggen." Morsi stierf nadat hij tijdens een zitting in een rechtszaal in een glazen kooi het bewustzijn verloor en in coma raakte, aldus de officiële verklaring van het nationale televisiestation van Egypte.

"De Egyptische overheid heeft er zes jaar lang in gefaald om Morsi zijn basisrechten als gedetineerde te verschaffen, inclusief voldoende medische zorg en familiebezoek, ondanks overduidelijke verslechterende fysieke conditie en zijn herhaalde verzoeken aan de rechterlijke macht om toegang tot medische zorg," verklaarde de rechtengroep. Volgens HRW schendt de slechte behandeling van de ex-president het internationaal recht en kan dit onder het VN-Verdrag worden gezien als foltering.

"Wat je ook van Morsi's politiek vindt, zijn behandeling was afschuwelijk en de verantwoordelijken moeten worden onderzocht en worden vervolgd." Morsi won de eerste vrij presidentiële verkiezing van het land in 2012 nadat voormalig leider Hosni Mubarak na massale demonstraties aftrad. Na slechts een jaar in functie te zijn geweest, werd hij echter verdreven en gevangen gezet in een bloedige militaire coup geleid door de toenmalige minister van defensie van Egypte en de huidige president Abdel Fattah el-Sisi.

Proces politiek gemotiveerd HRW zei dat het proces tegen Morsi niet voldeed aan de basisnormen van een eerlijk proces en dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd leek. "Een familielid van Morsi vertelde Human Rights Watch dat zelfs tijdens rechtszittingen de veiligheidstroepen de voormalige president binnen glazen barrières hielden die hem isoleerden van andere gevangenen en zijn advocaten." De media waren grotendeels verbannen van het verslaan van zijn processen" zei de groep.

Volgens aantekeningen van drie bewakers die Morsi's familie vergezelden tijdens een bezoek, had Morsi geen bed in zijn cel in de al-Molhaq gevangenis van Caïro, onderdeel van het Tora Prison Complex, en had hij pijn in zijn nek en rug gekregen als gevolg van het slapen op de vloer. Morsi kreeg ook een aandoening in zijn linkeroog en had volgens de gevangenisarts een operatie nodig, er was echter geen medische zorg voor deze gezondheidsklachten.

Morsi was volgens de rechtengroep diabetisch en heeft rechters meerdere keren verteld dat hij in zijn cel aan diabetes coma leed door gebrek aan medische aandacht. Rechters die zijn zaak behandelden hebben echter nooit een onderzoek naar zijn behandeling of omstandigheden in de gevangenis ingelast.

Ook de Moslimbroederschap hebben de VN eerder opgeroepen om te streven naar adequate medische behandeling van de ex-president.

© AA/Marokko.nl 2019
egypte
morsi
mensenrechtenorganisatie
human rights watch
onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?