Spanje: Nietigverklaring vonnissen Marokkaanse jihadisten

buitenland
0
19 jun 10:14
De Spaanse rechtbank had de twee mannen eerst veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf
In haar vonnis herriep het hooggerechtshof het eerder uitgesproken vonnis tegen de in Marokko geboren Abdelilah CB (37) en de in Ceuta geboren Icham AM (36) voor "actieve deelname aan een terroristische organisatie" en "bezit van aanvalswapens voor terroristische doeleinden".

De Spaanse nationale rechtbank veroordeelde de twee verdachten eerder tot 17 jaar gevangenisstraf op grond van getuigenissen van een beschermde getuige. Deze getuige gaf aan dat de twee mannen lid waren van een terroristische organisatie omdat ze elke donderdag "in strikte geheimhouding" bijeenkwamen in de garage van Abdelilah, in de wijk Arcos Quebrados in Ceuta om hun plannen voor de jihad voor te bereiden. Ze werden ook beschuldigd van 'plegen van zelfmoordaanslagen door Daesh' en 'aanzetten tot soortgelijke daden'. Om de twee mannen te veroordelen gaf het Nationale Hof dus veel geloofwaardigheid aan de getuigenis van de beschermde getuige.

Maar de twee beklaagden waren van mening dat hun rechten werden geschonden omdat de veroordeling was gebaseerd op verklaringen van een getuige wiens identiteit verborgen bleef voor de verdediging.

Het Hooggerechtshof verklaart in haar arrest dat de rechten van de gedaagden inderdaad zijn aangetast. "De Guardia Civil heeft na de verklaring van de beschermde getuige ook geen onderzoeken uitgevoerd die tot het strafrechtelijk resultaat hebben geleid. De agenten zelf ook hebben aangegeven geen vervolgonderzoek te hebben uitgevoerd", vervolgt het hof.
© MAROKKO.NL 2019
spanje
jihadisten
vonnis
nietig
getuige
hooggerechtshof
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
arrestatie
terrorisme
moskee
genocide
racisme
moslims
openbaar vervoer
arie slob
teheran
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn