Voorwaardelijk cel en vrijspraak om Henriquez

algemeen
0
19 jun '19
Een van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Hij was degene die een nekklem toepaste en die handeling heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot het overlijden van Henriquez, stelt het gerechtshof Den Haag woensdag. De andere agent sprak het hof vrij. Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij op zijn kruis. Vijf agenten probeerden daarop de grote en sterke 42-jarige Arubaan in bedwang te krijgen. Twee van hen werden vervolgd. De rechtbank legde beiden eind 2017 een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren in beroep gegaan.

De veroordeelde agent heeft volgens het hof de bedoeling gehad iets goeds te doen maar heeft een onjuiste inschatting gemaakt. In deze situatie is hem dit te verwijten, stelt het hof, dat hem veroordeelde wegens mishandeling, de dood tot gevolg hebbend. Deskundigen waren het er niet over eens wat heeft geleid tot het overlijden van het slachtoffer. Het kan een combinatie van geweld, acute stress en zuurstoftekort zijn. Maar het hof noemde de "omklemming van de nek" een onmiskenbare schakel naar zijn dood, temeer omdat die de hele worsteling duurde en met kracht werd toegepast. Dat is op beelden te zien.

Rechtmatig geweld
De agent die werd vrijgesproken, gebruikte volgens het hof wel rechtmatig geweld vanuit zijn beroep. Hij drukte Henriquez op zijn buik op de grond, sloeg hem meermaals in zijn gezicht en smeerde er pepperspray op. Dat gebeurde vooral aan het begin van de worsteling en was volgens het hof binnen de grenzen en bedoeld om het verzet van Henriquez te breken.

Het Openbaar Ministerie had in april tegen beiden een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist en een beroepsverbod van twee jaar. Het hof ging niet mee in het geëiste beroepsverbod. Het vindt dat de twee verdachten al lang in onzekerheid verkeren en nadelen ondervinden.

Het OM wilde een ontzetting uit het ambt om het signaal te geven dat hun handelen fout is geweest, zei pers-advocaat-generaal Gerard Sta. Wel heeft het OM het hof aan zijn kant gekregen over de invloed van de nekklem. Het OM gaat kijken of cassatie juridisch haalbaar is.

© ANP 2019
den haag
politiegeweld
om
mitch henriquez
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?