Erdogan: 'Morsi is vermoord'

buitenland
46
19 jun 18:15
De Egyptische ex-president Mohamed Morsi is in gevangenschap vermoord en de Egyptische regering heeft niets gedaan om dat te voorkomen. Dit zei de Turkse president Erdogan over zijn bondgenoot Morsi.
Morsi stortte maandag in een rechtszaal in en lag 20 minuten te lijden voor hij overleed. Erdogan zei dat hij geen natuurlijke dood is gestorven. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), familie en aanhangers van Morsi is hij bezweken aan de slechte behandeling in de gevangenis, gebrek aan medische zorg, langdurige geïsoleerde afsluiting, en het vreselijk slechte eten in de gevangenis. De Egyptische autoriteiten spreken van een hartaanval.

De mensenrechtengroep HRW heeft eerder deze week opgeroepen tot een onafhankelijk en internationaal onderzoek door de VN naar de dood van de eerste en enige democratisch gekozen leider van Egypte. "De Egyptische overheid heeft er zes jaar lang in gefaald om Morsi zijn basisrechten als gedetineerde te verschaffen, inclusief voldoende medische zorg en familiebezoek, ondanks overduidelijke verslechterende fysieke conditie en zijn herhaalde verzoeken aan de rechterlijke macht om toegang tot medische zorg," verklaarde de rechtengroep. Volgens HRW schendt de slechte behandeling van de ex-president het internationaal recht en kan dit onder het VN-Verdrag worden gezien als foltering.

Morsi won de eerste vrij presidentiële verkiezing van het land in 2012 nadat voormalig leider Hosni Mubarak na massale demonstraties aftrad. Na slechts een jaar in functie te zijn geweest, werd hij echter verdreven en gevangen gezet in een bloedige militaire coup geleid door de toenmalige minister van defensie van Egypte en de huidige president Abdel Fattah el-Sisi.
© ANP 2019
egypte
turkije
politiek
moord
democratie
moslimbroederschap
recep tayyip erdoğan
mohamed morsi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
caf
terrorisme
can 2019
golf
bosnië en herzegovina
duitsland
teheran
den haag
algerije
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn