Iran: 'Oorlog met VS zeer onwaarschijnlijk'

buitenland
0
19 jun 21:28
Er is geen reden om oorlog te voeren met de VS, zei een Iraanse functionaris van de Iraanse regering woensdag.
Ali Shamkhani, secretaris-generaal van de Supreme National Security Council van Iran, ontkende elke mogelijkheid van oorlog tussen de VS en Iran in een interview met het Russische tv-persbureau TASS. Reagerend op een vraag over de waarschijnlijkheid van een militaire escalatie tussen de twee landen, zei Shamkhani: "Nee, er is voor ons geen reden voor een oorlog. Maar als de oorlog begint, zullen de mensen uit de regio zeker winnen. Provocateurs en aanstichters van het conflict hopen op een treurig einde", aldus de Iraanse ambtenaar.

Eerder zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, dat Washington alle opties onderzoekt en open houdt om Iran tegen te gaan, inclusief een militaire actie. Shamkhani bekritiseert de Amerikaanse ambtenaren voor hun controversiële en onnodig opruiende verklaringen en is van mening dat ze enkel gericht zijn op het creëren van verwarring. "Het is juist de inmenging van de Amerikanen in onze regio die zorgt voor spanning, ons beleid is om de veiligheid hier te waarborgen door ons hiervoor in te zetten, samen met andere landen in de regio" zei hij.

"Of er nu 1.000 soldaten worden gestuurd of niet, dat zal verder geen invloed hebben op de wensen van de mensen in de regio, namelijk, dat de VS moet vertrekken." voegde Shamkhani toe.

Dollaronttrekking uit internationale betalingen
Sinds vorig jaar zijn de spanningen tussen de VS en Iran toegenomen nadat de VS zich unilateraal terugtrok uit het nucleair pact (JCPOA) tussen de Islamitische Republiek en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. De regering van president Donald Trump heeft doelbewust een aantal acties ondernomen om de overeenkomst te schenden, waaronder het opnieuw instellen van Amerikaanse sancties op Iraanse olie.

Als reactie op de Amerikaanse sancties stelde Shamkhani voor om hun ​​ontevredenheid hierover te uitten "op de manier die door het VN-handvest wordt gegeven"; dollaronttrekking uit internationale betalingen. Hij noemde de Amerikaanse dollar "een op hol geslagen kogel die iedereen kan raken". Wanneer Shamkhani gevraagd wordt naar verdere stappen van Iran inzake het nucleaire pact, beloofde Shamkhani om "in het kader van de overeenkomst" te handelen en zich er niet van terug te trekken.
© AA/Marokko.nl 2019
iran
oorlog
vs
ali shamkhan
mike pompeo
washington
jcpoa
sancties
olie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
duitsland
caf
can 2019
genocide
bosnië en herzegovina
algerije
golf
palestina
teheran
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn