Trump: 'Iran maakt grote fout'

buitenland
41
20 jun '19
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran scherp veroordeeld. "Iran heeft een grote fout gemaakt", schreef hij op Twitter.

Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz. De Iraanse Revolutionaire Garde claimde eerder een Amerikaanse 'spion-drone' te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. De VS verklaarden in reactie dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren.

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. De doorgang verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Een groot deel van de olie in de wereld wordt via deze route per schip vervoerd. Vorige week nog deden de aanvallen op twee olietankers in de regio de spanningen tussen Washington en Teheran aanzienlijk toenemen. De Amerikaanse regering zegt dat Iran achter de aanvallen zit, maar Teheran ontkent dit.

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is sinds vorig jaar sterk toegenomen, toen president Donald Trump een nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en grote mogendheden opzegde en sancties oplegde aan het land.

© ANP 2019
vs
iran
teheran
washington
donald trump
hormuz
iraanse revolutionaire garde
perzische golf
drone
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?