Fatma Samoura tijdelijk toezichthouder Afrikaans voetbal

sport
0
20 jun '19
Directe aanleiding voor de ingreep van de FIFA bij het CAF was de korte hechtenis van CAF-president Ahmad Ahmad vorige week in Frankrijk op verdenking van corruptie.
Vanaf 1 augustus zal Fatma Samoura, secretaris-generaal bij de FIFA, fungeren als plaatsvervangend commissaris voor CAF voor een periode van 6 maanden. Het is duidelijk dat het imago van het Afrikaanse voetbal de laatste maanden een deuk heeft opgelopen. Tussen de verandering van gastland voor CAN 2019, het ontslag van secretaris-generaal Amr Fahmy, het Radès-schandaal en de problemen rondom CAF president Ahmad Ahmad, doorgaat het Afrikaanse voetbal een turbulente periode.

Het Afrikaanse voetbal in het algemeen en de confederatie van Afrikaans voetbal (CAF) in het bijzonder staat dus vanaf augustus voor zes maanden onder curatele van de wereldvoetbalbond FIFA. Het dagelijks bestuur van het CAF heeft ingestemd met de tijdelijke overdracht van de taken en de bevoegdheden. Met deze ingrijpende maatregel wil de FIFA de door corruptieschandalen getroffen confederatie een nieuwe, professionele start geven. Het besluit om Fatma Samoura te benoemen zal echter nog moeten worden geratificeerd door het volgende CAF Uitvoerend Comité op 18 juli, de vooravond van de finale van de African Cup of Nations, die morgen begint.

Indien nodig kan het interim-bewind van de FIFA in Afrika na januari nog eens met een half jaar worden verlengd. Secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA wordt als speciale afgezant aangesteld. Ze krijgt hulp van experts op financieel en organisatorisch gebied om de administratieve en bestuurlijke overname van het CAF goed te laten verlopen.
© MAROKKO.NL 2019
fifa
caf
afrika cup
can 2019
corruptie
ahmad ahmad
fatma samoura
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi