OM wil Pakistani horen over Geert Wilders

algemeen
4
22 jun '19
Het Openbaar Ministerie wil twee Pakistanen horen met betrekking tot opruiing en bedreiging van Geert Wilders. Het gaat om de geestelijke Khadim Hussain Rizvi en de cricketspeler Khalid Latif. Dat bevestigt het OM na tweets van Wilders.

Daarin stelt de PVV-leider dat Nederland heeft gevraagd om arrestatie en vervolging, maar het OM stelt dat het slechts gaat om een rechtshulpverzoek voor een verhoor. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen wanneer de verzoeken zijn gedaan, waar ze precies betrekking op hebben en of Pakistaanse autoriteiten al hebben gereageerd op het rechtshulpverzoeken.

Vorig jaar was Rizvi de drijvende kracht achter protestmarsen tegen het plan van Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden. Hij is leider van de radicaalislamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP), die de straat op ging nadat de christelijke Asia Bibi in Pakistan was vrijgesproken van godslastering.

Volgens Wilders heeft Rizvi een fatwa tegen hem uitgevaardigd en Latif een prijs op zijn hoofd gezet. De PVV-leider beklaagt zich dat Pakistan hiertegen geen actie onderneemt en overweegt opnieuw de cartoonwedstrijd uit te schrijven als er niets ondernomen wordt.

© ANP 2019
pakistan
pvv
geert wilders
twitter
cricket
khalid latif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?