NCTV waarschuwt voor jihadistische gezinnen

algemeen
13
24 jun '19
Nederland telt naar schatting enkele honderden jihadistische echtparen en tientallen gezinnen van wie één ouder het jihadistisch gedachtegoed aanhangt.
Kinderen die in zo'n omgeving opgroeien, kunnen op latere leeftijd een dreiging gaan vormen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw rapport over de terroristische dreiging in Nederland. "Kinderen in jihadistische gezinnen kunnen de basis vormen voor een nieuwe generatie jihadisten door het gedachtegoed dat ze meekrijgen", aldus de NCTV. En dat hoeft ook geen verre toekomstmuziek te zijn: "het recente verleden heeft aangetoond dat ook jihadisten in hun tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen."

De terroristische dreiging in Nederland blijft volgens de NCTV 'substantieel', niveau vier van de vijf. De aanslag op 18 maart in een tram in Utrecht bevestigt dat. Naar aanleiding van die terreurdaad, die vier mensen het leven kostte, werd in de provincie Utrecht zelfs tijdelijk het hoogste dreigingsniveau van kracht. Dat was nog niet eerder voorgekomen.

Verscheidene aanhoudingen in de afgelopen maanden van personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme, zijn eveneens "concrete voorbeelden van deze reële dreiging", aldus het jongste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). Het aantal aanslagen in westerse landen is weliswaar sinds 2017 gedaald, maar "de intentie blijft bestaan", aldus de NCTV.
© ANP 2019
nctv
terrorisme
gezinnen
jihad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi