Marokko bevestigt deelname Manama-conferentie in Bahrein

marokko
9
25 jun '19
Ondanks de oproep van Palestina aan verschillende Arabische landen op om de Amerikaanse conferentie te boycotten. Marokko zal samen met Egypte en Jordanië de economische Palestina-conferentie bijwonen in Manama, Bahrein.

Het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de deelname aan de door de VS gesponsorde economische conferentie in Bahrein bevestigd, de conferentie begint op dinsdag 25 juni. Het ministerie zei maandag al dat een lid van het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën het land zal vertegenwoordigen. De verklaring herhaalde ook het standpunt van Marokko over de Palestijnse zaak; een 'tweestatenoplossing'.

De bevestiging van deelname komt na verschillende oproepen van Palestijnse functionarissen waarin Arabische landen juist worden opgeroepen het symposium te boycotten. Woordvoerder van de Palestijnse regering, Ibrahim Melhem, zei vorige week dat zijn land elk voorstel dat zich verzet tegen de oprichting van een Palestijnse staat, met Jeruzalem als hoofdstad, zal blijven verwerpen.

Melhem riep Arabische landen, waaronder Marokko, Egypte en Jordanië om de conferentie te boycotten. Afgelopen dagen verzamelden duizenden Marokkanen zich in Rabat en Oujda als protest tegen de conferentie en uit solidariteit met de Palestijnen. Demonstranten riepen de Marokkaanse regering op om de conferentie te boycotten. De drie landen bevestigden echter hun deelname, samen met Saoedi-Arabië en de VAE.

Deal of the Century Palestina heeft opnieuw het Amerikaanse voorstel verworpen en verklaart dat elke Palestijn die ervoor kiest om deel te nemen een "slaaf voor de Amerikanen en Israël" zal zijn. De Palestijnse minister voor Sociale Ontwikkeling, Ahmed Majdalani, zei dat er geen Palestijnse deelname aan de Manama-top zal zijn.

Het Amerikaanse 'vredesplan' richt zich voornamelijk op snel economisch herstel in Palestina, op de voorwaarde dat Arabische landen voortaan 'ja-knikken' op toekomstige voorstellen uit Washington. Welke voorstellen dat precies zijn is onduidelijk. De schoonzoon van Trump, Jared Kushner, zal de top in Bahrein voorzitten.

Bondgenoten Ondanks de deelname van Marokko aan de conferentie beschouwt Palestina het Marokkaanse koninkrijk nog steeds als een belangrijke bondgenoot omdat Marokko zich regelmatig kritisch blijft verzetten tegen verschillende provocaties van de VS. In 2018 bekritiseerde Marokko de steun van de VS voor de Israëlische bezetting van Palestina, waarna koning Mohammed VI brieven richtte tot zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Verenigde Naties om te waarschuwen tegen elke actie die de status van Jeruzalem zou bedreigen.

Na het Amerikaanse besluit om de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, zei koning Mohammed VI in een brief aan Trump dat 'de stad Al Quds een samenlevingsland moet blijven en een symbool van coëxistentie en tolerantie voor iedereen'. 'De stad is niet alleen belangrijk voor de partijen in het conflict, maar ook voor gelovigen in de drie Abrahamitische religies vanwege de unieke religieuze kenmerken, de oude identiteit en de grote politieke symboliek", zei de Marokkaanse vorst in een brief in januari 2018.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
manama
egypte
jordanie
palestina
bahrein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?