Frankrijk: Zwembad toch gesloten na rel om burkini

buitenland
23
27 jun '19
Ondanks de zinderende hitte in Frankrijk heeft Grenoble in het zuidoosten de twee zwembaden in de stad gesloten. Daartoe is besloten vanwege een rel over het dragen van een burkini, zo heeft de burgemeester meegedeeld.

Op initiatief van een mensenrechtengroepering wilde zondag een aantal moslima's in burkini een duik nemen in de openbare baden. Dat terwijl de gemeente de religieuze badkledij heeft verboden. De badmeesters vroegen de burgemeester daarop om de zwembaden te sluiten. Ze kunnen de veiligheid van de badgasten niet garanderen als ze zich ook moeten bezighouden met de heisa die de burkini's veroorzaken, stellen ze.

De moslimvrouwen en de mensenrechtenorganisatie vinden het verbod discriminerend en willen dat de gemeente de regels aanpast. Voor veel mensen in Frankrijk is de burkini echter een symbool van onderdrukking.

Duitsland Het kan ook anders. Een Duitse rechtbank heeft onlangs het verbod van de gemeente op de burkini in openbare zwembaden ongeldig verklaard. Het verbod werd aangevochten door een Syrische asielzoekster die op advies van haar arts het openbare zwembad wilde gebruiken. De rechtbank oordeelde dat het gemeentelijk besluit om de burkini te verbieden 'een schending is van de Duitse grondwet om op gelijke voet behandeld te worden'.

© ANP 2019
frankrijk
grenoble
burkini
verbod
zwembad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi