Rutte: niks mis met gesprek Máxima en Saoedische kroonprins

buitenland
9
30 jun '19
Minister-president Mark Rutte vindt het "prima verdedigbaar" dat koningin Máxima bij de G20-top in Japan sprak met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, zonder de moord op journalist Jamal Khashoggi ter sprake te brengen.

"Sterker nog, zo hoort het te gaan", aldus de premier. De Saoedische kroonprins is volgens onderzoekers van de Verenigde Naties zelf betrokken bij de spraakmakende moord op Khashoggi. Dat Máxima hem desondanks ontmoette in haar hoedanigheid als VN-gezant, zonder de kwestie ter sprake te brengen, kwam haar op felle kritiek te staan.

Rutte vindt dat onterecht. "In dat soort gesprekken is het gebruikelijk dat ze zich concentreert op haar onderwerpen", aldus de premier. Het is volgens hem ondoenlijk voor de koningin om eerst "de hele VN-agenda" af te werken.

Afschuw
Bovendien was dat volgens Rutte "niet haar rol op dat moment". De Saoedi's zijn volgens hem volledig op de hoogte van de afschuw in Nederland over de moord op Khashoggi. "Het zou echt ongepast zijn geweest als Maxima dat aan de orde had gesteld. Nederland doet dat bilateraal, op alle mogelijke manieren."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma toonde zich eerder zeer ontstemd over de ontmoeting, die volgens hem de Saoedi's alle gelegenheid gaf hun omstreden kroonprins te presenteren als een gerespecteerd wereldleider. Wie daarvoor toestemming gaf, "begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming", zei hij.

© ANP 2019
máxima zorreguieta
jamal khashoggi
mark rutte
mohammad bin salman
verenigde naties
nederland
japan
saoedi-arabië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi