Onderzoek naar AIVD over Cornelius Haga Lyceum

algemeen
0
3 jul '19
De informatieverstrekking door de AIVD aan overheidsinstanties over het Cornelius Haga Lyceum komt onder de loep.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft woensdag een kort onderzoek daarnaar aangekondigd. Aanleiding is het nog steeds voortdurende debat in de samenleving over bijvoorbeeld de juistheid van de informatie die van de AIVD kwam. Het Haga Lyceum in Amsterdam is in opspraak geraakt na berichten van de AIVD. Volgens die veiligheidsdienst lopen er mensen op de school rond die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. De school verzet zich tegen die conclusies.

Het onderzoek heeft betrekking op "alle vormen van gegevensverstrekking aan overheidsinstanties door de AIVD over de school, diens bestuurders en/of andere personen verbonden aan de school in de periode 2018/2019". Dat heeft de CTIVD laten weten aan de Eerste en Tweede Kamer en aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zo is er informatie gestuurd naar de gemeente Amsterdam, de betrokken ministers en naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Uit het onderzoek nu moet blijken of die informatieverstrekking terecht was en noodzakelijk.

De CTIVD is de toezichthouder van de AIVD en voert vaker onderzoeken uit naar de rechtmatigheid van het handelen van de veiligheidsdienst. Het rapport moet in oktober klaar zijn.

© ANP 2019
cornelius haga lyceum
amsterdam
nctv
kajsa ollongren
ctivd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi