De Marokkaanse schorpioen: 50 doden per jaar

marokko
3
3 jul '19
Nieuwe nationale campagne tegen schorpioenensteken en slangenbeten van start

Elk jaar zijn gemiddeld 30.000 mensen het slachtoffer van schorpioenensteken en slangenbeten. Gisteren is bij het Marokkaanse vergiftigingscentrum en geneesmiddelenbewaking (CAPM) een nieuwe nationale campagne tegen de plaag gelanceerd door de minister van Volksgezondheid, Anass Doukkali.

Het ministerie van Volksgezondheid geeft op haar website aan dat de nationale strategie de sterftecijfers van schorpioenensteken heeft weten terug te brengen van 2,37% in 1999 tot 0,18% in 2018. Het aantal doden door slangenbeten zijn gedaald van van 8,9% in 2011 tot 1,7% in 2018. Een verbetering die rechtstreeks verband houdt met de inzet van het ministerie.

Het ministerie heeft de afgelopen jaren zorg gedragen voor de training van gezondheidsmedewerkers en de jaarlijkse distributie van medicijnkits, antigif en vaccins. Ook dit jaar heeft het ministerie 600 anti-gif-serums naar verschillende ziekenhuizen in Marokko gedistribueerd. De kits zijn bedoeld als eerste hulp en worden met name op scholen en op het platteland uitgevoerd.

Volgens het CAPM sterven er elk jaar bijna 170 mensen aan verschillende intoxicaties, waaronder 50 door schorpioenen en 8 door slangen. 70% van de aanvallen gebeurt in de huizen van slachtoffers.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
schorpioen
slang
vaccin
serum
antigif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?