Gezochte militant blaast zichzelf op in Tunis

buitenland
0
3 jul '19
Een gezochte extremist heeft zichzelf opgeblazen in de Tunesische hoofdstad Tunis nadat hij was omsingeld door de politie.

De man droeg een riem met explosieven, zei een regeringswoordvoerder woensdag. Er waren geen andere slachtoffers. Dit derde terroristische incident binnen een week komt enkele maanden vóór de verkiezingen in het land en op het hoogtepunt van het toeristisch seizoen, waarin Tunesië hoopt op een recordaantal bezoekers.

Getuigen zeiden tegen persbureau Reuters dat de man zichzelf had opgeblazen in de wijk Intilaka in Tunis, toen hij na een achtervolging was omsingeld door de politie. Bewoners hoorden een luide explosie.

Moskee
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de politie het vuur opende op de man. Hij werd door de autoriteiten beschreven als een gezochte militant genaamd Aymen Smiri, zonder verder details te geven. De politie vond later 10 kilo explosieven die verborgen waren in een moskee in hetzelfde gebied.

Veiligheidsmaatregelen
Afgelopen donderdag bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op bij afzonderlijke aanslagen op de politie in Tunis. Een politieagent werd daarbij gedood en een aantal mensen raakte gewond. Terreurorganisatie Daesh eiste de verantwoordelijkheid op voor beide aanslagen.

Tunesië strijdt tegen militante groeperingen die opereren in afgelegen gebieden nabij de grens met Algerije, sinds de autocratische leider Zine al-Abidine Ben Ali in 2011 werd afgezet. De aanhoudende hoge werkloosheid heeft de laatste jaren meer onrust veroorzaakt.

De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt sinds de autoriteiten na aanslagen in november 2015 de noodtoestand hadden gesteld. Bij de aanslag op een museum in Tunis en een andere op een strand in de mediterrane badplaats Sousse kwamen tientallen mensen om het leven.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2019
tunesië
zine el abidine ben ali
tunis
politie
moskee
daesh
algerije
terrorisme
middellandse zee
badplaats
sousse
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi